Categories Recepty, Slané pokrmy, Snídaně

Zapečená snídaňová vejce s chlebovými špalíčky

Posted on
Zapečená snídaňová vejce s chlebovými špalíčky

Originální snídaně, která navíc krásně vypadá. Ideální na dlouhý víkendový brunch. Zdá se vám to jako hodně práce? Ale kdepak.


Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut


Suroviny:

Chlebové špalíčky:

  • 2 krajíce kvasového chleba silné 2cm
  • lžíce olivového oleje
  • 10 g najemno nastrouhaného parmazánu

Zapečená vejce:

  • máslo na vymazání formiček
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 40 g najemno strouhaného parmazánu
  • 8 středně velkých vajec
  • 12 lístků šalvěje
  • hrubozrnná mořská sůl
  • nahrubo mletý černý pepř.

Troubu předehřejte na 180 °C. Krajíce chleba nakrájejte příčně na dvoucentimetrové hranolky. Vykládejte je na plech vyložený pečícím papírem, potřete olivovým olejem a zasypte parmazánem. Vložte do rozpálené trouby a nechte péct 10-15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

Topinka z kváskového chleba s hummusem a grilovaným halloumi. Recept najdete TADY >>>

Mezitím si vymažte zapékací mističky máslem. Smíchejte smetanu se strouhaným parmazánem, dochuťte trochou černého pepře a rozdělte do misek. Opatrně do každé vyklepněte 2 celá vejce.

Zapékací misky vyskládejte na plech a pečte přibližně 15 minut, dokud nebudou bílky pevné a žloutky stále tekuté.

Recept na norský kvasový chléb, nehnětený a pro začátečníky TADY >>>

Pět minut před koncem pečení na plech přidejte také lístky šalvěje.

Parmazánová vejce podávejte ještě teplá rovnou v misce, posypaná rozdrobenými lístky šalvěje, hrubozrnnou solí, čerstvě namletým černým pepřem. Nabírejte je křupavými parmazánovými špalíčky chleba.


Doporučené