Categories O výživě

Červená čočka „na kyselo“

Posted on
Červená čočka „na kyselo“

Čočku – samozřejmě tu na kyselo, jiná se u nás za mého dětství nejedla – jsem moc nemusela. Pak moje mamka objevila tu červenou a můj vztah k čočce se tím celkem rehabilitoval. Pokud jste na tom tedy vy nebo vaše ratolesti podobně, zkuste tenhle recept, trochu čistší ve vylepšené verzi.


Počet porcí: 4

Doba přípravy: 40 minut


Co budete potřebovat:

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 450 g červené čočky
  • 1000-1200 ml horkého zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření

Na dochucení:

  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

K podávání:

  1. Ve větším hrnci rozehřejte na střední stupeň olej a máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, míchejte a restujte, dokud nezprůhlední.
  2. Čočku propláchněte pod tekoucí vodou a přidejte do hrnce. Dobře promíchejte s cibulkou tak, aby se každý penízek hezky obalil rozehřátým olejem a máslem. Poté do hrnce vlijte 3/4 zeleninového vývaru, přidejte bobkový list, nové koření a zakryté nechte na mírném plameni probublávat pod pokličkou přibližně 25 minut nebo dokud čočka tekutinu neabsorbuje, nebude krémová a měkká. Bude-li se vývar ztrácet příliš rychle, během vaření přilijte zbylý vývar.
  3. Hotovou čočku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pokud vám citron na dochucení nestačí, můžete použít trošku vinného octa.
  4. Podávejte s okurčičkami, křupavou cibulkou orestovanou na trošce řepkového oleje a vařeným vejcem. Pokud si neumíte čočku představit bez houstiček, skvělý recept na vláčné jogurtové housky najdete ve Výživné knize o jídle.

TIP: Uvaříte-li čočku v dobrém zeleninovém vývaru, není potřeba příliš dochucovat, bude skvělá sama o sobě, věřte mi.

BEZ LEPKU: Není potřeba používat jíšku, červená čočka má skvělou konzistenci i bez ní.

BEZ MLÉKA

VEGAN: Máslo v receptu nahraďte řepkovým olejem. Místo vajíčka doplňte čočku kostičkami opečeného uzeného tofu, dobrým rostlinným párkem (jak je vybírat najdete ve Výživné knize o jídle) anebo si vychutnejte čočku jen tak s restovanou cibulkou.

Doporučené