Džem ze směsi brusinek, jahod, s vůní pomeranče a vánočního koření, je nejen skvělý na předvánoční snídaně, kterým dominuje vánočka. Můžete ho darovat i jako jedlý dárek.
Vánoční džem koupila náhodou předloni moje mamka od jedné ze skandinávských značek. Vůbec jsme nevěděli, co od toho čekat, pár džemů s vánoční zlatou etiketou a vůní alkoholu jsem už v minulosti ochutnala, nezanechaly ve mně však žádnou významnou stopu a jelikož byly většinou od britských značek, byly velmi přeslazené. To je i důvod, proč džemy jím jen výjimečně, zejména však v období Vánoc. Onen dánský džem, který jsem tenkrát ochutnala, byl ale absolutně skvělý. S nevtíravou a jemnou vůní Vánoc, která tam byla, ale nepřehlušila vše ostatní. Přestal se ale vyrábět. Letošní Vánoce jsem se ale nedokázala smířit s tím, že si na vánočku lžičku „Vánoc ve skle“ nedám. A tak vznikl tento vánoční džem.
Pokud neseženete brusinky, nemusíte se vánočního džemu vzdát. Nahraďte je čerstvými nebo mraženými malinami.
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: cca 6 skleniček (125 ml)
Suroviny:
- 400 g brusinek (čerstvých nebo rozmražených, lze nahradit malinami)
- 1 pomeranč
- kůra ze 2 pomerančů
- 600 g celých nebo půlených jahod (čerstvých nebo rozmražených)
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- semínka z 1 vanilkového lusku
- 100 ml vody
- 1 balení pektinu
- proužek másla
- 300-320 g třtinového cukru
- citronová šťáva na dochucení (záleží na vás)
Cukr funguje v džemu jako konzervant, není tam jen tak. V džemu, který má být dobře zakonzervován a má něco vydržet, by měl být obsah cukru minimálně 1/3 hmotnosti ovoce.
- Než se pustíte do přípravy džemu, pořádně umyjte sklenice, víčka a těsnicí kroužky. Uvařte vodu v rychlovarné konvici a troubu předehřejte na 100 °C. Sklenice na džem vyskládejte do pekáčku a přibližně do výše 3 cm nalijte horkou vodu z konvice. Do volného prostoru položte i víčka. Sklenice ve vodní lázni vložte do trouby a nechte nahřívat než připravíte džem.
- Brusinky omyjte a dejte do blenderu nebo sekáčku. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Přidejte k brusinkám. Ovoce nasekejte na menší kousky, ale nemixujte ho na kaši.
- Přesuňte do středně velkého hrnce, přidejte jahody, pomerančovou kůru, koření a vanilková semínka. Vlijte také vodu přidejte pektin, máslo, které pomáhá snížit pěnění džemu) a obsah hrnce přiveďte k varu.
- Do budoucího džemu přidejte cukr a nechte pár minut bublat, dokud mírně nezhoustne a jahody nezměknou. Dle chuti můžete ještě dochutit citronovou šťávou.
- Horký džem ihned nalijte do připravených horkých sklenic. Pokud jste omylem umazali při plnění sklenic jejich hrdlo, nedotýkejte se jich, jen je opatrně otřete čistým ubrouskem. Důkladně je uzavřete a nechte chvíli chladnout. Po 15 minutách sklenice otočte a nechte chladnout na vlhké utěrce víčkem dolů.
- Džem skladujte v lednici a po otevření během několika dní spotřebujte.
Pektin není žádná nebezpečná přísada. Jedná se o rozpustnou vlákninu, která se vyskytuje přirozeně v ovoci a má schopnost vázat vodu a bobtnat v gel. Pomáhá tak želírování. Brusinky i pomeranč obsahují pektinu hodně a nejspíš bychom se obešli i bez něj. Pokud ho zapomenete koupit, mělo by vše fungovat i bez pektinu.
You must log in to post a comment.