Tyhle řezy jsem během jejich sepisování pekla nakonec 3x a pokaždé byly hned pryč, ať už byly světlé nebo celočokoládové. Recept je s celozrnnou moukou, ale díky vláčnosti jablek a kefíru jsou řezy vláčné a vezmou je na milost i „ofrňovači“.
Při pečení s celozrnnou moukou musíte jít podle speciálních receptů, které jsou k tomu upravené. Poměr surovin je trochu jiný, celozrnná mouka saje více vody, proto když bílou mouku nahradíte kompletně v nějakém klasickém receptu tou celozrnnou, bude se vám zdát, že je výsledek suchý, tvrdý a na celozrnnou mouku zanevřete. U klasických receptů se držte „pravidla jedné třetiny“, tzn., nahrazujte pouze 1/3 původní mouky některou z těch alternativních.
Suroviny na menší pekáček (cca 9 ks):
Hrnek = americký cup, cca 230 ml
- 2 větší jablka
- 1 a 2/3 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1/2 hrnku kefíru
- 2 vejce
- 60 g nasekané hořké čokolády
- 2,5 PL třtinového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sody na pečení
Troubu si nastavíme na 180 °C.
Mezitím oloupeme jablka a nastrouháme je z větší části na jemném struhadle, menší část můžeme nastrouhat na struhadle hrubším.
Vyzkoušejte také celozrnný mrkvový dort!
V misce si smícháme suché ingredience: prosátou mouku, prášek do pečiva a sodu. V jiné větší míse vejce vyšleháme s cukrem do nadýchané pěny, přidáme kefír a ještě chvíli prošleháme. Nakonec přisypeme nastouhaná jablka i se šťávou a ke směsi už jen ručně a opatrně, aby našlehaná vejce úplně nespadla, zapracujeme směs suchých ingrediencí.
Do hotového těsta vmícháme 3/4 množství nasekané čokolády a přemístíme do zapékací misky nebo menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem. Na vrchu posypeme zbytkem čokoládových kousků a pečeme cca 30-40 min, dokud dřevěná kontrolní špejle nevyjde z těsta suchá.
TIP: Pokud chcete řezy celé čokoládové, použijte pouze 1 a 1/2 hrnku mouky a 1/4 hrnku nahraďte pravým kakaem. Počítejte ale s tím, že jsou řezy pak o trochu méně sladké.
Už jste zkoušeli cuketovou bábovku?
čokoládadezertjablkapečeníreceptysladkésnídaněsvačina
Karol, prosím tě, u celočoko varianty je tam fakt jen tak málo mouky nebo vypadl jeden hrnek? Díky 🙂 Lucka
Mrknu na to Luci, dekuju!!! ?
vyzera to velmi lakavo.:) olej/maslo nie je potrebne do tohto receptu? Velka vdaka za Tvoje recepty!:-*