Pokud jste s pečivem takříkajíc nasuchu, není potřeba pokaždé vstávat za tmy. Záchranou na poslední chvíli pro vás mohou být tyhle jednoduché a rychlé švédské scones s celozrnnou moukou. Když si je doma oblíbíte, můžete občas zaexperimentovat a do těsta přidat strouhanou mrkev anebo semínka dle chuti.
Co budete potřebovat na 8 kousků:
- 125 g hladké mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 65 g másla nakrájeného na kostky
- 100 ml mléka
- 75 g kefíru nebo podmáslí
- lžička javorového sirupu
- rozšlehané vajíčko na potření pro lesklé scones NEBO mléko na potření pro matné scones
1. Troubu předehřejte na 200 °C. V míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek a sůl. Poté přidejte máslo a prsty vytvořte drobenku.
2. K drobence přilijte mléko a tekutý kysaný mléčný výrobek a promíchejte vařečkou tak, aby se všechny ingredience spojily. Těsto bude trochu lepkavé, ale tak to má být. Rozdělte ho na dvě části a navlhčenýma rukama vytvarujte dvě koule. Ty položte dostatečně daleko od sebe na plech vyložený pečicím papírem a zploštěte.
3. Tupou stranou nože nebo nožem na máslo udělejte uprostřed každé placky kříž, podél kterého se bude pečivo lámat.
4. Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby na 15-20 minut, dokud scones nezezlátnou. Poté je nechte zlehka vychladnout, rozkrájejte na trojúhelníky.
TIP: Nezapomeňte na to, že se jedná o „záchranné pečivo“, které nemá technologické kvality dlouze kynutého těsta. Proto je potřeba sníst scones čerstvé, hned co po upečení zchladnou. To jsou nejlepší.
BEZ LAKTÓZY: Scones můžete připravit z bezlaktózového mléka a másla a místo tekutého kefíru použít lehce zředěný bezlaktózový jogurt.
kefírmáslomlékopečenípečivoslanésnídaněsvačina
You must log in to post a comment.