Minule mi volala mamka a četla mi napřeskáčku tři různé recepty a do toho se mě ještě ptala, jak polévku dělám já. Dýňovka je prostě jako svíčková. Každý na ní má svůj osvědčený recept a mě to na tom vlastně hrozně baví.Suroviny uvádím na 4 porce, pro nás je to ale dvojboj na jednu večeři. Máme polévky rádi a protože Honza chodí domů nejdříve kolem půl desáté večer, nemáme režim, který by nahrával opulentním večeřím o několika chodech.
Suroviny na 4 porce:
- 1 střední dýně hokaido
- 1 l dobrého zeleninového vývaru
- 300 ml teplého mléka
- 1 pomeranč
- 1 středně velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 ČL přepuštěného másla ghí
- 1 ČL řepkového oleje
- 1/2 ČL chilli
- 3/4 ČL sušeného zázvoru
- 2 ks bobkového listu
- šťáva z poloviny citronu
- sůl, čerstvě mletý pepř
K podávání:
- opražená semínka (směs slunečnice a dýně)
- zakysaná smetana
- krutony
Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme lžící semínka. Zbytek nakrájíme i se slupkou (pokud je hezká) na menší kostky, poskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 200 °C do měkka.
Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno, stroužek česneku rozpraskneme plochou stranou nože a společně orestujeme na másle a řepkovém oleji. Přidáme dýni, která se v máslové cibulce obalí, 3-4 proužky pomerančové kůry a vymačkanou pomerančovou šťávu.
Už jste zkoušeli pesto z pečených paprik?
Obsah hrnce zalijeme zeleninovým vývarem, do základu na polévku vložíme bobkový list, zázvor a chilli a necháme na mírném plameni probublávat 20-30 minut.
Před mixováním vyjmeme z hrnce bobkové listy, pomerančovou kůru a zbytek rozmixujeme do hladka. Nakonec vmícháme teplé mléko a dochutíme solí a pepřem.
dýněobědpolévkareceptyslané
You must log in to post a comment.