Salát k obědu. To se lehko řekne, ale problém je většinou v kombinaci surovin. Nedostatek bílkovin a komplexních sacharidů je základním kamenem úrazu, díky němuž přichází brzký hlad nebo chuť na sladké a nedostatek energie. Tohle se vám s tímhle salátem ale nestane.
Často si lidé myslí, že ideální jídlo pro redukci hmotnosti je právě salát. K obědu, k večeři, pořád. Pro většinu lidí se stal symbolem zdravého stravování. Zelenina vás ale nezasytí a pokud nebude salát obsahovat komplexní sacharidy, vlákninu a bílkoviny, v jídelníčku moc parády nenadělá. Proto využijte kouzlo luštěnin. 🙂
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4
- 1 malá dýně hokkaido
- olivový olej
- 100 g černé čočky
- 100 g hnědé horské čočky
- 3 hrsti baby rukoly
- 200 g sýru feta
- hrst červeného hroznového vína
- dýňová semínka
Na zálivku:
- 1 limetka
- 1 zarovnaná lžíce medu
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte na zhruba centimetr silné plátky, rozložte na plech vyložený pečícím papírem, zakapejte olivovým olejem a v troubě rozpálené na 180 °C pečte doměkka, cca 20 minut.
Mezitím propláchněte obě čočky a uvařte dle návodu na obalu. Na té mé z DMka bylo napsáno 30 minut, ale čočka byla hotová již po 20 minutách. Takže hlídat a ochutnávat. 🙂 Čočka by měla být na skus měkká a příjemná, ale ne rozvařená na kaši.
Ochutnejte také dýňovou polévku s kokosovým mlékem >>>
Připravte si zálivku prošleháním limetkové šťávy, oleje, medu, soli a pepře.
Ve velké míse promíchejte zchladlou čočku, rukolové lístky a zálivku. Salát rozdělte na talíře a navrch rozložte pečenou dýni, kterou jste po vyjmutí z trouby lehce osolili.
Nakonec salát posypejte kousky sýru feta, kuličkami hroznového vína a nasucho opraženými dýňovými semínky.
Už jste zkoušeli tenhle boží salát s červenou čočkou, bulgurem a sýrem halloumi? >>>
čočkadýněfetahroznové vínolimetaluštěninyobědolivový olejpodzimreceptyrukolasalátslanésvačinasýrvečeře
You must log in to post a comment.