Těsto na ovocné knedlíky z pouhých dvou surovin znamená jediné – ty nejvláčnější ovocné knedlíky. Dát si je alespoň jednou za sezónu je moje tradice a měla by být i vaše, protože letní ovoce je potřeba maximálně využít.
Množství knedlíků závisí na ovoci, které použijete a jeho velikosti (těsto vychází cca na 5 meruňkových větších a 11 jahodových malých knedlíčků).
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut + 30 minut odpočívání těsta
Co budete potřebovat:
- 500 g tvarohu v kostce (v papíru či alobalu)
- 200 g dětské krupičky (případně hrubé mouky)
- špetka soli
- jahody, meruňky, švestky
K podávání:
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo (lžička-lžíce na porci)
- Tvaroh v míse smíchejte s krupičkou, přidejte špetku soli a vypracujte těsto, které nebude lepit. Snažte se ho nežmloulat moc dlouho, abyste nerozvinuli příliš lepku a knedlíky nebyly gumové. Těsto nechte 20-30 minut odpočívat.
- Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu. Mezitím z těsta odkrajujte kousky a do nich zabalte kousky dobře omytého ovoce a tvořte knedlíčky. Vkládejte do mírně vroucí vody. Až knedlíky vyplavou na hladinu, počkejte ještě 2-3 minuty (dle velikosti knedlíčků), a poté je vyjměte.
- Podávejte s tvrdým tvarohem, trochou moučkového cukru a rozpuštěným máslem.
NUTRI TIP: Tyhle knedlíky obsahují méně komplexních sacharidů a méně vlákniny – ano, šly by udělat z celozrnné krupičky či mouky, ale budou tužší a ztratí na jemnosti. Vzhledem k tomu, že takové jídlo nejíte každý den, nemusíte se hnát za maximální vyvážeností. Zařaďte je jako lehčí dezert v rámci svačiny a počítejte s tím, že je potřeba vlákninu a komplexní sacharidy doplnit v jiných jídlech dne.
BEZ LEPKU: Knedlíky lze připravit i z bezlepkové směsi, na kterou jste zvyklí. Dobře by mohla fungovat například zlatá Jizerka.
LZE MRAZIT: Uvařené zchladlé knedlíky můžete zmrazit. Před konzumací je rozmrazte a prohřejte v páře.
You must log in to post a comment.