Přemýšlíte, co s dalším svazkem ředkviček anebo jak zužitkovat sýr cottage jinak než „jen tak na chleba“? Zkuste tuhle jednoduchou pomazánku s křupnutím v každém soustu.
Ředkvičky najdete na stáncích od dubna do října, patří tak mezi sezonní zeleninu, kterou si u nás užijeme v podstatě nejdéle. Štiplavá chuť ředkviček je způsobena obsahem přírodních biologicky aktivních látek zvaných glukosinoláty, které působí jako ochrana před tím, aby si na nich někdo na záhoně pochutnával.
Jak skladovat ředkvičky
V obchodě vybírejte jen pevné ředkvičky, které jsou tvrdé a působí svěže, nemají žluté nebo zvadlé listy. Ovadlé a zcvrklé ředkvičky budou uvnitř už nejspíš dřevnaté a mohou strukturou připomínat houbu. Budou vysušené a bez chuti. Skladujte je v lednici ve vlhké utěrce, pro ještě delší trvanlivost odstřihněte ředkvičkám listy centimetr nad kořínkem. Nejlepší budou, pokud je spotřebujete během dvou až tří dnů.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 10 minut
Co budete potřebovat:
- 2 kelímky g sýru cottage
- 2 kelímky smetanového sýru nebo žervé
- svazek ředkviček
- 2 menší jarní cibulky
- 2 lžíce nasekané pažitky
- čerstvě namletý pepř
Skvěle chutná s:
natvrdo uvařené vajíčko (podívejte se, jak vařit vejce natvrdo)
- Cottage a smetanový sýr dejte do misky, přidejte najemno nakrájené ředkvičky i jarní cibulku a nasekanou pažitku. Lehce opepřete a dobře promíchejte.
- Podávejte s pečivem a třeba i vařeným vajíčkem. Pomazánku není potřeba solit, ale záleží na vaší chuti.
BEZ LEPKU
BEZ LAKTÓZY: Pro verzi bez laktózy použijte bezlaktózový cottage i krémový sýr s označením „Lactose free“.



You must log in to post a comment.