Categories Recepty, Slané pokrmy

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Posted on
Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Jsme sezonní. Každou sezonní surovinu chceme alespoň jednou uvařit nebo upéct, ale dýně, ta hraje prim. A dýňová polévka je u nás doma symbolem podzimu. A jelikož já kokosové mléko na zjemnění krémových polévek naprosto miluju, nevyhnula se mu ani dýňovka. Díky němu je totiž lehce sladká, ale ne moc, voňavá, ale ne moc a celý to k sobě prostě nádherně ladí.


Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 4


Suroviny:

  • 1 střední až menší dýně hokaidó
  • olivový olej
  • 1 střední cibule
  • lžička ghí
  • 1 l dobrého zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1/4 – 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky chilli
  • špetka skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl a bílý pepř

K podávání:

  • dýňová semínka
  • slunečnicová semínka
  • lískové oříšky
  • kokosové mléko
  • chlebové krutony

Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Poté jí i se slupkou (pokud za to stojí :)) nakrájejte na kostky o hraně cca 2,5 cm, rozložte na plech vyložený pečícím papírem, zakapejte olivovým olejem a nechte péct v troubě zahřáté na 180 °C doměkka.

Ve velkém hrnci si rozehřejte ghí s trochou olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli a orestujte do sklovata. Přidejte upečenou dýni, promíchejte a zalijte horkým zeleninovým vývarem. Dále přidejte koření: bobkový list, zázvor, chilli, špetku skořice a špetku muškátového oříšku. S kořením buďte opatrní. Raději přidejte méně a pak trochu přidejte na konci až po ochutnání polévky, než abyste nasypali do hrnce neuvážené množství.

Ochutnejte také dýňovou polévku s pomerančovou kůrou. Recept je přímo TADY >>>

Polévku nechte mírně probublávat přibližně 15-20 minut. Poté vyjměte bobkový list a důkladně rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.

Vedle si protřepejte plechovku s kokosovým mlékem, aby se obsah dobře promíchal. Polovinu plechovky (200 ml) si odlijte do misky, přidejte naberačku horké polévky a promíchejte (nepředpokládám, že by se rostlinné mléko v horké polévce srazilo, ale zvyk je zvyk :)). Poté kokosové mléko vmíchejte do polévky. Kdyby se vám zdála příliš hustá, přidejte ještě trochu kokosového mléka nebo vývaru.

Dochuťte čerstvě mletou solí a pepřem, případně dalším kořením.

Podávejte s trochou kokosového mléka navrchu a nasucho opraženou směsí semínek a lískových oříšků a s chlebovými krutony. Ty doporučuji opéct na pár kapkách olivového oleje dozlatova.

Co takhle podzimní salát z pečené zeleniny se sýrem feta? Recept najdete TADY >>>

Napsat komentář

Doporučené