Růžová, slano-kyselá, zdravá a úplně nejlepší s avokádem. To je pomazánka z pečené řepy, kterou jsem vytvořila z nouze ve chvíli, kdy mi zbyla velká oloupaná řepa a tvaroh. A řeknu vám, že ráno na topinkách byla skvělá.
S touhle pomazánkou si dejte trochu práci. Upečte řepu a upečte i česnek, protože ten tak přijde o dráždivý alicin. Bude jemný a pomazánku dochutí, ale nebude vám po ní špatně a nehrozí vám, že byste nevábně voněli. 🙂
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 10 minut + 45 minut pečení řepy
Suroviny:
- 1 středně velká řepa
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 180 g tvarohu nebo lučiny
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
Řepu oloupejte a pokrájejte na menší kousky, aby se rychleji propekly. Na čtverec alobalu dejte hromádku řepy, mezi ní oloupaný česnek, zakapejte olivovým olejem a vytvořte balíčky. Ty pečte v troubě na 200 °C přibližně 45 minut, dokud nebude řepa měkká.
Zchladlou řepu i česnek přemístěte do mísy, přidejte tvaroh nebo lučinu a rozmixujte na hladký krém.
Pomazánka ze šušených rajčat je neskutečná. Vyzkoušejte jí TADY >>>
Pomazánku ochuťte solí a pepřem a citronovou šťávou. Já dávala šťávu téměř z poloviny citronu, protože jsem mela hodně sladkou řepu a máme rádi méně sladké chutě. Ochutnávejte, promíchávejte a přidávejte pomalu.
Podávejte NA SUCHO OPEČENÉ TOPINCE (!) zakapané olivovým olejem, klidně se semínky a řeřichou nebo jinými klíčky.
Zkuste také skvělou řepovou bábovku s čokoládou. Recept najdete TADY >>>
červená řepalučinapomazánkareceptyslanésnídaněsvačinatvarohzelenina
You must log in to post a comment.