Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Crumble: Křupavý dezert s rebarborou a jahodami

Posted on
Crumble: Křupavý dezert s rebarborou a jahodami

Křupavá drobenka z cukru, másla a ovesných vloček a horké šťavnaté ovoce. Jednoduchý dezert, který zvládne i začátečník, nestojí vás příliš času ani špinavého nádobí a přitom si hosté budou přidávat.


Doba přípravy: 10 minut + 70 minut pečení

Počet porcí: 4-6


Crumble nikdy nepatřil mezi dezerty, které bych si toužila osvojit a zařadit je do svého repertoáru. Působil na mě tak jednoduše, jako například zmrzlina s horkými malinami. To byla ovšem ohromná chyba. Kdykoliv se na trhu objeví první řapíky rebarbory a první jahody, připravím právě ten. 

Podávejte ho v malých miskách s bílým jogurtem během dlouhé nedělní snídaně nebo jako odpolední svačinu/dezert.

Suroviny:

  • 80 g ovesných vloček (150 ml)
  • 30 g hladké špaldové mouky celozrnné
  • 60 g studeného másla
  • 2,5 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli

Ovoce:

  • 180 g nakrájené rebarbory (cca 3 stonky)
  • 250 g čerstvých nebo mražených jahod (použijete-li mražené, nerozmrazujte je)
  • 15 g hladké špaldové mouky celozrnné

Vyzkoušejte sypaný koláč s rebarborou a jahodami alespoň jednou za sezónu. Recept na něj najdete přímo TADY >>>

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. Mezitím do mísy vsypte vločky, celozrnnou mouku, máslo, cukr, skořici a špetku soli. Ze všech ingrediencí rukama vypracujte drobenku. Odložte stranou.
  2. Do druhé mísy nakrájejte omyté a oloupané stonky rebarbory na 0,5-1cm kostičky, jahody dle velikosti na poloviny či čtvrtky. Promíchejte s moukou.
  3. Ovoce přesuňte do zapékací misky nebo několika menších misek a navrch rovnoměrně navrstvěte připravenou drobenku.
  4. Vložte do rozpálené trouby a pečte 60-70 minut, dokud nebude ovoce probublávat a drobenka navrchu nezezlátne.
  5. Podávejte s (řeckým méně tučným) jogurtem.
2 comments

2 comments

Doporučené