Něco trochu jiného, než klasická chlebíčková pomazánka nebo hummus. Je krémová, voní po oříškách a na opečených kolečkách bagety chutná úplně nejlíp.
Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: 40 minut pečení + 5 minut
Suroviny:
- 2 středně velké lilky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce tahini
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce pravého řeckého jogurtu s 10% obsahem tuku
- 2 lžíce citronové šťávy
K podávání:
- granátové jablko
- nasekaná máta
- vločková sůl
- extra panenský olivový olej
- kvásková bageta
Lilky omyjte, nožem prořízněte slupku na několika místech, položte je na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby rozpálené na 230 °C. Pečte je dokud nezměknou a jejich slupka se nezačne připalovat.
Vnitřek upečených lilků vydlabte lžící do misky a nechte vychladnout. Velké provazce semínek do pomazánky nedávejte, neměla by tak příjemnou texturu.
Už kste zkoušeli naší nejmilejší pomazánku ze sušených rajčat? Recept najdete TADY >>>
Ke zchladlým lilkům přidejte zbylé ingredience a rozmixujte do jemného krému nebo tak, jak vám bude po chuti. Mezitím si pokrájejte bagetu na půlcentimetrové plátky, rozložte na plech, zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě na 180 °C dozlatova.
Pomazánku podávejte na velkém talíři zakapanou olivovým olejem, dozdobenou granátovým jablkem, nasekanými lístky máty a vločkovou solí spolu s opečenými plátky bagety nebo ji na křupavou bruschettu z kváskové bagety rovnou namažte a ozdobte až jednotlivé mini chlebíčky.
Co takhle pomazánka ze zbylé pečené řepy? Podívejte se, jak jí připravit >>>
česnekcitrongranátové jablkolilekmátaolivový olejpomazánkareceptyřecký jogurtslanésvačinatahinivečeře
You must log in to post a comment.