Categories Recepty, Slané pokrmy

Pomazánka z pečeného lilku

Posted on
Pomazánka z pečeného lilku

Něco trochu jiného, než klasická chlebíčková pomazánka nebo hummus. Je krémová, voní po oříškách a na opečených kolečkách bagety chutná úplně nejlíp.


Počet porcí: 4-5

Doba přípravy: 40 minut pečení + 5 minut


Suroviny:

  • 2 středně velké lilky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce tahini
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce pravého řeckého jogurtu s 10% obsahem tuku
  • 2 lžíce citronové šťávy

K podávání:

  • granátové jablko
  • nasekaná máta
  • vločková sůl
  • extra panenský olivový olej
  • kvásková bageta

Lilky omyjte, nožem prořízněte slupku na několika místech, položte je na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby rozpálené na 230 °C. Pečte je dokud nezměknou a jejich slupka se nezačne připalovat.

Vnitřek upečených lilků vydlabte lžící do misky a nechte vychladnout. Velké provazce semínek do pomazánky nedávejte, neměla by tak příjemnou texturu. 

Už kste zkoušeli naší nejmilejší pomazánku ze sušených rajčat? Recept najdete TADY >>>

Ke zchladlým lilkům přidejte zbylé ingredience a rozmixujte do jemného krému nebo tak, jak vám bude po chuti. Mezitím si pokrájejte bagetu na půlcentimetrové plátky, rozložte na plech, zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě na 180 °C dozlatova.

Pomazánku podávejte na velkém talíři zakapanou olivovým olejem, dozdobenou granátovým jablkem, nasekanými lístky máty a vločkovou solí spolu s opečenými plátky bagety nebo ji na křupavou bruschettu z kváskové bagety rovnou namažte a ozdobte až jednotlivé mini chlebíčky.

Co takhle pomazánka ze zbylé pečené řepy? Podívejte se, jak jí připravit >>>

Doporučené