Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně

Maková bábovka

Posted on
Maková bábovka

Sedíme ráno s černým čajem, uprostřed máme bábovku a ukrajujeme. Máloco se u nás sní tak rychle, jako bábovka. A tahle maková zmizela rychlostí blesku.

Suroviny na klasickou bábovkovou formu (objem 3,2 l)

  • 1 kelímek ricotty (250 g)
  • 1,5 kelímku hladké špaldové mouky
  • 0,5 kelímku mletého máku
  • 2 vejce
  • 1/3 kelímku řepkového oleje nebo povoleného přepuštěného másla
  • 3/4 kelímku mléka
  • 2 PL pravého kakaa
  • 6 PL třtinového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sody
  • 1/4 ČL soli
  • vanilkový extrakt nebo špetka mleté vanilky
  • strouhaný kokos na vysypání formy

Troubu predehřejeme na cca 175 °C. Ve velké míse smíchame mouku, mák, prášek do pečiva, sodu a sůl a promícháme.

V jiné, větší míse vyšleháme vejce s cukrem, ricottou a vanilkou, přilijeme olej a mléko. Do směsi “mokrých” ingrediencí prosijeme směs “suchou a prošlěháme, aby vzniklo hladké a nadýchané těsto.

Zkoušeli jste naší oblíbenou citronovou bábovku s rozmarýnem?

Těsto přesuneme do bábovkové formy vymazané řepkovým olejem nebo přepuštěným máslem a vysypané kokosem a pečeme cca 45 min, dokud bábovka nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá. Než bábovku vyklopite, nechte jí po upečení cca 5-10 min odstát a vypářit, aby se vám nerozpadla.

Zajímá vás recept na bezlepkovou bábovku z rýžové mouky?

Bábovka_maková_org size-4

Bábovka_maková_org size-3

Bábovka_maková_org size-6

13 comments

13 comments

  1. U nas sa zjedla tiez velmi rychlo, velmi vydarena, dakujem. Mam rada babovky a stale hladam recepty na nejake zaujimave, tuto rozhodne zaradim do svojho receptaru. Nemala som ricottu a tak som ju nahradila tvarohom, musela som pridat aj trochu mlieka, babovka bola uzasna!

  2. Mam este otazku k receptu, ja som musela pridat dost mlieka, myslela som si ze je to pouzitim tvarohu miesto ricotty, ale odporucila som tort aj kolegyni a ta pouzila ricottu a mala problem s velmi tuhym cestom. Takze tiez pridavala mlieko. Chcem sa opytat, ci je mnozstvo mlieko uvadzane v recepte spravne. Bojim sa menit si svojvone recept, aby mala babovka spravnu konzistenciu a preto sa pytam:) Dakujem za odpoved.

      1. Taky jsem mela testo hodne huste, musela jsem pridavat mleko (myslim, ze savost mouky by to az tak moc neovlivnila)…tak me jen napada, jestli neni problem v tom, jak kazda interpretujeme ‘kelimek’? 🙂 napr. ja jsem vychazela z toho, ze u ricotty je uvedeno 1 kelimek / 250g, protoze jsem pak vsechny ostatni ingredience prepocitavala vuci teto velikosti kelimku…nejsou ale u dalsich ingredienci mysleny mensi kelimky? Diky, g.

        1. Kelimek myslim ten od ricotty, proto pisu kelimek. 🙂 babovku pecu hrozne casto a peklo ji mnoho lidi, kteri tento problem nemeli, takze nerozumim tomu, proc to tak je. Zkusim prijit na to, kde by mohla byt chyba a dam vedet ☺️ moc me mrzi, ze se u vas objevil problem!

        2. Napada me, jestli jste nedavaly suroviny rovnou z lednice, ze nemely pokojovou teplotu? Mohly se pak srazit.

        3. A ptala jsem se i kolegyn z FOODu a take rikaly, ze to muze byt moukou. Treba i spatnou sarsi. To jsou bohuzel veci, ktere se muzou stat, moc me to mrzi, ze se to stalo zrovna vam, ale kdyz treba 1/4 kelimku mleka jeste pridate a promichate, uvidite, jestli to bude uz dostatecne ridke a kdyztak trosku pridate. Je to lepsi, nez pridat moc a mit zkazene testo. Vzdy ale myslete na to, aby bylo vse o stejne teplote.

        4. Dobrý den, akorát babovku peču a napadlo me, jestli to nemůže být tím, že jste přepočítala 1kelimek = 250g…1,5 kelímku = 375g mouky? Objem a váha se u mouky nerovná, jako u vody (250g =250ml) Pěkný den A.:)

  3. Výtečná, nadýchaná bábovka 🙂 a to jsem použila věci ihned z lednice, neb jsem je zapomněla vyndat předem.

    1. Moc děkuji, to mám radost! 🙂 Díkybohu jste měla štěstí, nemuselo by to dopadnout příště stejně, raději vždy vyndat včas 🙂

  4. Dobrý den, musím Vám poděkovat a pět chválu za recept, jsem nadšená – a to nejsem milovnice bábovek. Myslím, že od teď budu zařazovat často a zkoušet Vaše další recepty. Kouzlo bude v té ricottě zřejmě, tvarohová mi připadá “těžká”… Vážně fantastické, nadýchané, jemné… chutnala doma všem (i těm, co se ujišťovali, zda slyšeli dobře “MAKOVÁ bábovka??!?”) Zmizela velmi rychle.

    1. dobrý den, woow! tak to je neskutečné, moc děkuji, mám opravdu radost. 🙂 Je pravda, že ricotta udělá tu bábovku šťavnatou a nadýchanou, když zkusím ten samý recept s tvarohem, je sušší. :))

Napsat komentář

Doporučené