Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně

Maková bábovka

Posted on
Maková bábovka

Sedíme ráno s černým čajem, uprostřed máme bábovku a ukrajujeme. Máloco se u nás sní tak rychle, jako bábovka. A tahle maková zmizela rychlostí blesku.

Suroviny na klasickou bábovkovou formu (objem 3,2 l)

  • 1 kelímek ricotty (250 g)
  • 1,5 kelímku hladké špaldové mouky
  • 0,5 kelímku mletého máku
  • 2 vejce
  • 1/3 kelímku řepkového oleje nebo povoleného přepuštěného másla
  • 3/4 kelímku mléka
  • 2 PL pravého kakaa
  • 6 PL třtinového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sody
  • 1/4 ČL soli
  • vanilkový extrakt nebo špetka mleté vanilky
  • strouhaný kokos na vysypání formy

Troubu predehřejeme na cca 175 °C. Ve velké míse smíchame mouku, mák, prášek do pečiva, sodu a sůl a promícháme.

V jiné, větší míse vyšleháme vejce s cukrem, ricottou a vanilkou, přilijeme olej a mléko. Do směsi “mokrých” ingrediencí prosijeme směs “suchou a prošlěháme, aby vzniklo hladké a nadýchané těsto.

Zkoušeli jste naší oblíbenou citronovou bábovku s rozmarýnem?

Těsto přesuneme do bábovkové formy vymazané řepkovým olejem nebo přepuštěným máslem a vysypané kokosem a pečeme cca 45 min, dokud bábovka nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá. Než bábovku vyklopite, nechte jí po upečení cca 5-10 min odstát a vypářit, aby se vám nerozpadla.

Zajímá vás recept na bezlepkovou bábovku z rýžové mouky?

Bábovka_maková_org size-4

Bábovka_maková_org size-3

Bábovka_maková_org size-6

13 comments

13 comments

  1. Mam este otazku k receptu, ja som musela pridat dost mlieka, myslela som si ze je to pouzitim tvarohu miesto ricotty, ale odporucila som tort aj kolegyni a ta pouzila ricottu a mala problem s velmi tuhym cestom. Takze tiez pridavala mlieko. Chcem sa opytat, ci je mnozstvo mlieko uvadzane v recepte spravne. Bojim sa menit si svojvone recept, aby mala babovka spravnu konzistenciu a preto sa pytam:) Dakujem za odpoved.

      1. Taky jsem mela testo hodne huste, musela jsem pridavat mleko (myslim, ze savost mouky by to az tak moc neovlivnila)…tak me jen napada, jestli neni problem v tom, jak kazda interpretujeme ‘kelimek’? 🙂 napr. ja jsem vychazela z toho, ze u ricotty je uvedeno 1 kelimek / 250g, protoze jsem pak vsechny ostatni ingredience prepocitavala vuci teto velikosti kelimku…nejsou ale u dalsich ingredienci mysleny mensi kelimky? Diky, g.

        1. A ptala jsem se i kolegyn z FOODu a take rikaly, ze to muze byt moukou. Treba i spatnou sarsi. To jsou bohuzel veci, ktere se muzou stat, moc me to mrzi, ze se to stalo zrovna vam, ale kdyz treba 1/4 kelimku mleka jeste pridate a promichate, uvidite, jestli to bude uz dostatecne ridke a kdyztak trosku pridate. Je to lepsi, nez pridat moc a mit zkazene testo. Vzdy ale myslete na to, aby bylo vse o stejne teplote.

  2. Dobrý den, musím Vám poděkovat a pět chválu za recept, jsem nadšená – a to nejsem milovnice bábovek. Myslím, že od teď budu zařazovat často a zkoušet Vaše další recepty. Kouzlo bude v té ricottě zřejmě, tvarohová mi připadá “těžká”… Vážně fantastické, nadýchané, jemné… chutnala doma všem (i těm, co se ujišťovali, zda slyšeli dobře “MAKOVÁ bábovka??!?”) Zmizela velmi rychle.

Doporučené