Když se někdo dozví, že nejíme maso a já jsem odborník na výživu, nikdy se to neobejde bez otázky “A čím nahrazuješ maso?”. Ptají se mě masožrouti a překvapivě i vegetariáni. Tak třeba jednou týdně ho nahrazujeme tofu. A mně se dnes konečně povedlo uvařit recept na tenhle rychlej kuskus do krabičky. My ho nejradši jíme s hummusem a dipem z tahini a bílého jogurtu, protože ten je náš nej.
Suroviny na 3-4 porce
(hrnek = americký cup, cca 200 ml)
- 1 hrnek kuskusu
- 2.5 hrnku zeleninového vývaru
- 1 balení uzeného tofu (180 g)
- 1-2 středně velké mrkve
- 1 střední cuketa
- 1 menší svazek ředkviček
- 1 stroužek česneku
- 1 PL ghí (nebo máslo)
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř, bazalka nebo petržel
Kuskus zalijeme zeleninovým vývarem podle návodu na obalu a necháme stranou. Cuketu nakrájíme na kostičky, prosolíme a necháme chvíli v sítku vykapat. Mezitím si nakrájíme mrkev a ředkvičky na kolečka. V rozpálené pánvi rozpustíme olej a ghí (máslo) a chvíli na něm restujeme česnek, rozkřupnutý plochou stranou nože. Přihodíme kolečka mrkve, promícháme a restujeme na mírném plameni chvíli samotné, protože jsou nejtvrdší. Po nich přidáme cuketu, kterou předtím propláchneme tekoucí vodou od soli a osušíme. Nakonec na chvíli přihodíme kolečka ředkviček.
Hotovou zeleninu dochutíme solí a pepřem, promícháme s kuskusem a bylinkami. Nakonec opláchneme a osušíme tofu od nálevu, nakrájíme na kostky a chvíli v pánvi po zelenině necháme restovat. Přimícháme do kuskusu a posypeme bylinkami.
You must log in to post a comment.