Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy, Svačiny do školy a práce

Jarní kuskus s uzeným tofu

Posted on
Jarní kuskus s uzeným tofu

Když se někdo dozví, že nejíme maso a já jsem odborník na výživu, nikdy se to neobejde bez otázky “A čím nahrazuješ maso?”. Ptají se mě masožrouti a překvapivě i vegetariáni. Tak třeba jednou týdně ho nahrazujeme tofu. A mně se dnes konečně povedlo uvařit recept na tenhle rychlej kuskus do krabičky. My ho nejradši jíme s hummusem a dipem z tahini a bílého jogurtu, protože ten je náš nej.

Suroviny na 3-4 porce

(hrnek = americký cup, cca 200 ml)

  • 1 hrnek kuskusu
  • 2.5 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 balení uzeného tofu (180 g)
  • 1-2 středně velké mrkve
  • 1 střední cuketa
  • 1 menší svazek ředkviček
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL ghí (nebo máslo)
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl, pepř, bazalka nebo petržel

Kuskus zalijeme zeleninovým vývarem podle návodu na obalu a necháme stranou. Cuketu nakrájíme na kostičky, prosolíme a necháme chvíli v sítku vykapat. Mezitím si nakrájíme mrkev a ředkvičky na kolečka. V rozpálené pánvi rozpustíme olej a ghí (máslo) a chvíli na něm restujeme česnek, rozkřupnutý plochou stranou nože. Přihodíme kolečka mrkve, promícháme a restujeme na mírném plameni chvíli samotné, protože jsou nejtvrdší. Po nich přidáme cuketu, kterou předtím propláchneme tekoucí vodou od soli a osušíme. Nakonec na chvíli přihodíme kolečka ředkviček.
Hotovou zeleninu dochutíme solí a pepřem, promícháme s kuskusem a bylinkami. Nakonec opláchneme a osušíme tofu od nálevu, nakrájíme na kostky a chvíli v pánvi po zelenině necháme restovat. Přimícháme do kuskusu a posypeme bylinkami.

Doporučené