Dokonale uvařená vajíčka natvrdo, která vás při loupání nepřekvapí příliš tekutým žloutkem a naopak nebudou světlá a vysušená?
Správně uvařit vejce natvrdo tak, aby bylo pokaždé stejné a nenašli jste pod skořápkou nemilé překvapení, může být oříšek i pro ostříleného kuchaře. Sepíšu vám proto dva způsoby vaření vajíček natvrdo. Ten první je stará známá klasika a neuděláte chybu, pokud se pustíte do něj.
Druhý způsob mi přesto fuguje lépe. Nejspíš proto, že není potřeba vyndat vejce předem z lednice, nehrozí, že skořápka praskne a vejce jsou pokaždé stejná.
První způsob – klasický
Vejce vyndejte předem z lednice. Bude stačit 10-15 minut před vařením. Kdybyste vejce vkládali do vroucí vody rovnou z lednice, v důsledku teplotního šoku by skořápka mohla prasknout.
Vodu v hrnci přiveďte k varu a vajíčka opatrně vkládejte dovnitř pomocí polévkové lžíce. Nastavte minutku na 8 minut. Po uplynutí této doby vodu slijte a vejce prudce zchlaďte ledovou vodou, abyste zastavili proces varu uvnitř.
Druhý způsob – vychytaný
Vajíčka (klidně je vezměte rovnou z lednice) vložte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla zcela ponořená. Postavte na sporák a přiveďte vodu k varu.
Ve chvíli, kdy začne voda vřít a bublat, odstavte hrnec z plamene a vejce nechte stát přesně 15 minut v horké vodě a nezakrytá pokličkou. Poté vodu slijte a vajíčka prudce zchlaďte ledovou vodou, aby se zastavil proces varu uvnitř.
Mýtus s octem a solí
Občas se doporučuje přidat do vody, v níž vaříte vejce, ocet a špetku soli jako prevenci prasknutí skořápky. Tak to ale úplně nefunguje. Ocet a špetka soli způsobí pouze sražení bílku v případě, že skořápka při vaření praskne. Bílek se pak ve vodě nerozlije.
Ocet je navíc kyselina a s vápníkem, který tvoří skořápku, si příliš nerozumí. Máčení skořápky v kyselém prostředí ji naopak změkčí a snáze se poruší. Kdybyste vejce v octu nechali dostatečně dlouho, skořápka by se téměř celá rozpustila.
Proč nejdou čerstvá vejce loupat?
To, zda půjde vejce natvrdo oloupat dobře či špatně závisí na jeho stáří. Mezi papírovou blánou, která chrání bílek, a skořápkou je vzduchová komůrka. Ta se během skladování zvětšuje, jak vajíčko skrze póry ve skořápce postupně vysychá. Čím je vzduchová komůrka kolem vajíčka větší, tím je loupání snazší. Čerstvá vejce jdou proto loupat vždycky hůř, jelikož je vajíčko ještě „napěchované“ a vzduchová bublina je malá.
jak na topraktickéužitečnévejce
You must log in to post a comment.