Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Norský skleničkový dezert s jablky a šlehačkou

Posted on
Norský skleničkový dezert s jablky a šlehačkou

Tradiční norský dezert s názvem tilslørte bondepiker můžete podávat ve skleničkách nebo ve velké míse, z níž si hosté sami nabírají. Je prostý, trochu zimní, z klasických surovin. Sladký ekvivalent houževnatého Norska.

Tilslørte bondepiker znamená doslova „zahalené rolnické dívky“ a tento na první pohled nesmyslný název skrývá celkem zábavný příběh z poloviny 19. století. Autorem názvu je dle pověsti básník a jazykovědec Ivar Andreas Aasen, autor jedné ze dvou oficiálních variant norštiny – nynorsk.

Traduje se, že byl velmi zamilovaný do dívky, které dělal nemravné návrhy. Ta ho pokaždé odmítla, až mu jednoho dne nabídla, aby přišel ochutnat její sladkost. Aasen byl velmi zklamaný, když zjistil, že „sladkostí“ myslela dezert. Ten proto pojmenoval „tilslørte bondepiker“, tedy „zahalené rolnické dívky“.

Já jsem trochu upravila „křupavou vrstvu“, základ jsem ale nechala takový, jaký má být.


Množství: 4 porce

Doba přípravy: 40 minut


Suroviny:

  • 500 g oloupaných, na kostky pokrájených jablek
  • 150 ml vody
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 30 g pekanových nebo vlašských ořechů
  • 30 g lískových ořechů
  • 1/4 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce strouhaného perníku (použít můžete také nadrcené sušenky spekulatius nebo zbytky norských sušenek pepparkakor)
  • 200 ml smetany ke šlehání

Nejprve připravte jablečné pyré. Do hrnce nasypte pokrájená jablka, zalijte vodou a nechte dusit na mírném stupni doměkka. Poté jablka rozmixujte na jemné pyré, vmíchejte citronovou šťávu a nechte zchladit.

Troubu předehřejte na 160 °C. Ořechy nasekejte na menší kousky, promíchejte se skořicí, špetkou soli a javorovým sirupem. Vmíchat můžete i strouhaný perník nebo lžíci nadrcených skořicových/perníkových sušenek. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte v troubě pražit přibližně 10 minut, aby ořechy jemně zkaramelizovaly, ale nespálily se.

Zkoušeli jste koláč s jablky a mascarpone ala štrúdl? Recept přímo TADY >>>

Než pražené ořechy mírně zchladnou, vyšlehejte šlehačku.

Nyní můžete vrstvit do skleniček. Na dno dejte 2 lžíce jablečného pyré, lžíci křupavé ořechové směsi, dvě lžíce šlehačky, lžíci pyré, lžíci šlehačky a navrch zase ozdobte trochou ořechů.

Dezert chutná nejlépe vychlazený.

Dort Black Forest do skleniček by vám mohl take chutnat. Recept přímo TADY >>>

2 comments

2 comments

  1. Tento dezert nám dělávala maminka jako letní osvěžení. Jen ta jablíčka nemixovala a přihodila tam želatinu, aby to ztuhlo, poté se to dalo do dortové formy a do ledničky chladit… když zbyla bábovka, na dno formy se dávaly kousky bábovky nebo pár piškotů (ale často jsme to dělávali jen jako jablíčka, občas i hrušky nebo švestky, co zrovna zrálo). Na to jogurt kakao a oříšky a při zvláštních příležitostech šlehačka. V létě to chlazené nádherně osvěží.

Doporučené