Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy

Dýňové rizoto

Posted on
Dýňové rizoto

Dýňovou polévkou otevíráme podzimní sezónu, dýňové rizoto přichází ale na řadu ve chvíli, kdy se krémová oranžová polévka přejí. Je rychlé, jednoduché a stane se vaším oblíbencem.


Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4


Co budete potřebovat:

  • 1 malá dýně hokkaido
  • 1 lžíce olivového oleje + 1 lžíce na dýňové pyré
  • 1 lžíce másla
  • pár lístků šalvěje
  • 1 středně velká cibule šalotka
  • 340 g kulatozrnné rýže
  • 100 ml dobrého bílého vína (můžete vynechat)
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • čerstvě namletý pepř a sůl (záleží na tom, jak slaný používáte vývar)

K podávání:

  • 3 balení mozzarelly light
  • strouhaný parmazán
  1. Připravte pyré. Dýni hokkaido omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Dýni i se slupkou, pokud je hezká, rozkrájejte na kostky o straně 2 cm. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem, promíchejte s trochou oleje, vložte do trouby rozpálené na 180 °C a pečte doměkka. Po vychladnutí rozmixujte.
  2. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a olivový olej, na něm zlehka opečte lístky šalvěje a dejte je stranou, na talíři pak udělají parádu a dobře chutnají. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a za stálého míchání ji restujte, dokud nezprůhlední. Bude to trvat přibližně 3–4 minuty.
  3. Do hrnce přidejte rýži a zlehka osmahněte, aby se každé zrnko obalilo rozpuštěným máslem a olejem. Poté přilijte víno. Nechte probublávat a míchejte, dokud se všechna tekutina nevsákne do rýže a alkohol částečně nevyvaří.
  4. Nyní můžete do hrnce nalít první naběračku vývaru. Přilévejte ho postupně, rizoto promíchávejte a vždy počkejte, až rýže tekutinu absorbuje. Aby bylo rizoto co nejlepší, vydržte ho na mírném ohni míchat 20–30 minut. Zrnka by měla být měkká, ale pevná na skus neboli al dente. Správné množství vývaru poznáte tak, že při míchání bude vařečka vytvářet v rýži cestu, která se sama uzavře. Pokud by rýže zůstávala rozhrnutá a stopa po vařečce se nezavřela, vývar ještě přidejte.
  5. Na závěr do rizota vmíchejte parmazán a dýňové pyré. Pokud je třeba, přidejte ještě trochu vývaru.
  6. Podávejte s natrhanou mozzarellou, strouhaným parmazánem, čerstvě namletým pepřem a lístky šalvěje.

TIP: Pokud máte zbytek smetany na vaření, můžete ji přidat do rizota spolu s pyré.

BEZ LEPKU

BEZ LAKTÓZY
Máslo i parmazán obsahují minimální množství laktózy. Recept by tak nemusel představovat problém ani pro osoby s lehčí laktózovou intolerancí. Trpíte-li silnou intolerancí, místo másla použijte přepuštěné máslo (ghí) nebo olivový olej.

VEGAN
Pro veganskou verzi nahraďte máslo olivovým olejem a jako zdroj bílkovin posypte rizoto na talíři opečeným bílým či uzeným tofu. Parmazán na dozdobení talíře můžete nahradit lahůdkovým droždím, které má výraznou umami chuť.

Doporučené