Categories Recepty, Slané pokrmy, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Norský kváskový chléb

Posted on
Norský kváskový chléb

Tenhle Norský kváskový chléb peču už několik let, od té doby, co jsem se ho naučila péct v norské kavárně, kde jsem pracovala. Na tenhle chléb s máslem a vajíčky jezdili lidi hodinu z Bergenu, protože byl vyhlášený a úplně jiný než pečivo, na které jsou Norové běžně zvyklí.

Mouku můžete kombinovat špaldovou, žitnou, pšeničnou, chlebovou, podle toho, kterou zrovna budete doma mít.

Suroviny na menší chlebovou formu:

  • 200 g světlé hladké mouky
  • 200 g tmavé hladke mouky
  • 200 g směsi semínek, vloček, oříšků, rozinek nebo brusinek nebo sušených rajčat, pokud chcete chléb na slano (já nejčastěji kombinuju lněné, slunečnicové, sezamové, dýňové semínko, ovesné vločky, brusinky a někdy oříšky.)
  • 600 ml teplé vody
  • 1-1,5 PL soli
  • 1 CL cukru
  • startovací kvásek

Všechny přísady smícháme dohromady a necháme odpočívat na teplém místě. Po hodině odebereme z těsta několik lžic do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici odpočívat jako startovací kvásek na příští pečení. Zbytek těsta přemístíme do formy na chléb vyložené pečícím papírem a necháme kynout 7-12 hodin, podle teploty, zakryté kouskem pečícího papíru. Klidně nechte chléb kynout přes noc nebo ho zadělejte ráno a večer můžete péct. Že je chléb připravený na pečení poznáte podle příjemně nakyslé vůně těsta a takové jemné bublinkové, „našlehané“ textury těsta na povrchu.

Pečte na 200 °C cca 1,25-1,5 hodiny. Průběžně po hodině pečení kontrolujte chléb dřevěnou špejlí.

2 comments

2 comments

  1. Dobrý den, mám jeden dotaz. Při prvním pečení se tedy nepoužívá žádné droždí? Je napsán startovací kvásek, ale nejde mi dohromady, když peču první chléb, jak to je. Děkuji za odpověď 🙂

    1. Dobry den! Je potreba si na prvni peceni zajistit tzv. “Startovaci kvasek”, ktery koupite na trhu, objednate si v pekarne nebo sezenete pres kvaskovou mapu “pecempecen” 🙂 jedna se vlastne o odebrany kvasek od nekoho, kdo sam chleba pece. Dalsi odber si udelate uz vy ze sveho testa a kvasek si budete udrzovat sama 🙂

Napsat komentář

Doporučené