Categories Recepty, Slané pokrmy, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Norský kváskový chléb

Posted on
Norský kváskový chléb

Tenhle Norský kváskový chléb peču už několik let, od té doby, co jsem se ho naučila péct v norské kavárně, kde jsem pracovala. Na tenhle chléb s máslem a vajíčky jezdili lidi hodinu z Bergenu, protože byl vyhlášený a úplně jiný než pečivo, na které jsou Norové běžně zvyklí.

Mouku můžete kombinovat špaldovou, žitnou, pšeničnou, chlebovou, podle toho, kterou zrovna budete doma mít.

Suroviny na menší chlebovou formu:

  • 200 g světlé hladké mouky
  • 200 g tmavé hladke mouky
  • 200 g směsi semínek, vloček, oříšků, rozinek nebo brusinek nebo sušených rajčat, pokud chcete chléb na slano (já nejčastěji kombinuju lněné, slunečnicové, sezamové, dýňové semínko, ovesné vločky, brusinky a někdy oříšky.)
  • 600 ml teplé vody
  • 1-1,5 PL soli
  • 1 CL cukru
  • startovací kvásek

Všechny přísady smícháme dohromady a necháme odpočívat na teplém místě. Po hodině odebereme z těsta několik lžic do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici odpočívat jako startovací kvásek na příští pečení. Zbytek těsta přemístíme do formy na chléb vyložené pečícím papírem a necháme kynout 7-12 hodin, podle teploty, zakryté kouskem pečícího papíru. Klidně nechte chléb kynout přes noc nebo ho zadělejte ráno a večer můžete péct. Že je chléb připravený na pečení poznáte podle příjemně nakyslé vůně těsta a takové jemné bublinkové, „našlehané“ textury těsta na povrchu.

Pečte na 200 °C cca 1,25-1,5 hodiny. Průběžně po hodině pečení kontrolujte chléb dřevěnou špejlí.

Napsat komentář

Doporučené