Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Drobenkový koláč s borůvkami z kefírového těsta

Posted on
Drobenkový koláč s borůvkami z kefírového těsta

Zdravější koláč s lesními borůvkami? Ten, co si pamatujete z dětství? Jde to. A je navíc neskutečně nadýchaný, šťavnatý a vydrží čerstvý několik dní.

Přiznám se, že díky tomuhle koláči peču a vymýšlim mnohem míň. Nepotřebujeme totiž vůbec nic jinýho. Tenhle recept je totiž naprosto neskutečněj.


Doba přípravy: 55 minut

Počet porcí: 15


Suroviny:

  • 2 velká vejce
  • 80 g třtinového cukru (muscovado, ale nemusí být)
  • 65 g rozpuštěného másla
  • 250 ml kefíru
  • semínka ze 2/3 vanilkového lusku (nemusí být)
  • 210 g polohrubé mouky
  • 65 g ovesné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 500 g borůvek

Na drobenku:

  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce studeného másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • semínka ze zbylé 1/3 vanilkového lusku (nemusí být)

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Mezitím si připravíme drobenku. Smícháme v misce ovesné vločky, polohrubou mouku, cukr, sůl a vanilku. Přidáme kousky studeného másla a vypracujeme drobenku. Odložíme stranou.

V míse prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem vejce s cukrem a rozpuštěným zchladlým máslem, přidáme kefír, případně i vanilku.

Zkusili jste už můj legendární sypaný koláč s rebarborou a ovesnou drobenkou? Recept najdete TADY >>>

Postupně přisypeme směs polohrubé a ovesné mouky s práškem do pečiva a zašleháváme jen tak, jak je nutné, aby se směs propojila do hladkého těsta.

Těsto nalijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy. Na něj rozprostřeme borůvky. Sáhnete-li po mražených, nerozmrazujte je. Na závěr posypte koláč připravenou drobenkou.

Pečte cca 40-45 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.

Ochutnejte koláč s hruškami, mandlemi a mascarpone krémem >>>

Recept vznikl ve spolupráci s Marks & Spencer.

Napsat komentář

Doporučené