Categories Vánoce ❄

Nejlepší vánočka, která se vždy povede

Posted on
Nejlepší vánočka, která se vždy povede

Vánočka je moje nejoblíbenější cukroví. Letos se nemusíte zapisovat na pořadník v pekárně, pusťte se do své vlastní domácí. Je skvělá a radost bude dvojnásobná.

Suroviny na 1 vánočku:

  • 100 g rozinek
  • 100 g mandlí (zpařte vroucí vodou a poté vyloupněte ze slupky)
  • 100 ml kvalitního rumu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 0,5 kostky droždí nebo 1 sáček sušeného droždí
  • 130 g cukru krystal (dávám třtinový, jiný doma nemám)
  • 125 g změklého másla
  • 3 vejce (bílky oddělit od žloutků)
  • semínka z vanilkového lusku nebo pár kapek pravého vanilkového extraktu (nemusí být)
  • kůra z jednoho bio citronu (jen žlutá část, bílá je hořká)
  • 500 g polohrubé pšeničné mouky
  • špetka soli
  • špetka čerstvě namletého muškátového oříšku


  1. Rozinky a 2/3 blanšírovaných mandlí naložte do rumu. Můžete je tak nechat přes noc nebo alespoň 2 hodiny. Zbylou 1/3 mandlí nasekejte na proužky a nechte stranou na posypání vánočky.
  2. Mléko ohřejte. Mělo by být teplé, nikoliv horké a nemělo by se vařit.
  3. Pokud použijete čerstvé droždí, rozdrobte ho do ohřátého mléka, přidejte lžíci cukru z odváženého množství, zakryjte a nechte 10-15 minut pěkně vzejít kvásek. Pokud používáte sušené droždí, vsypte ho do odvážené mouky a tento krok vynechte.
  4. Do hnětací mísy vložte změklé máslo, přidejte žloutky a (zbylý) cukr. Přidejte také vanilku nebo vanilkový extrakt a také kůru z bio citronu. Vše promíchejte vařečkou. Bílky schovejte na potření vánočky před pečením.
  5. Přisypte 3/4 mouky smíchané se špetkou soli a muškátovým oříškem (případně i instantním droždím) a vlijte část ohřátého mléka. Pokud jste použili droždí čerstvé, v tuto chvíli vlijte do mísy vzešlý kvásek.
  6. Ručně vařečkou nebo lépe hnětací metlou v robotu začněte zpracovávat těsto, poté přidejte zbylou mouku a mléko.
  7. Vypracujte lesklé, hladké a nelepivé těsto, při jehož hnětení se budou tvořit na povrchu bublinky. Kynuté těsto chce trpělivost, v robotu ho nechte převalovat 10-15 minut, ručně se obrňte trpělivostí a energií. Dokonale rozvinutý lepek je v tomto případě velmi důležitý (narozdíl od lineckého těsta, kde jsme ho chtěli nechat spát).
  8. Na závěr vyjměte z rumu rozinky a mandle a zapracujte do těsta.
  9. Mísu zakryjte a těsto nechte kynout na teplém místě ideálně 3 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem a nebude na povrchu hebké. (můžete ho ale nechat kynout i déle nebo v chladu přes noc). Když do těsta uděláte prstem malý důlek, měl by po chvíli zmizet. Rychlost kynutí ale závisí na použitém droždí i teplotě v místnosti.
  10. Vykynuté těsto z přesuňte z mísy na lehce pomoučený vál a rozdělte na šest pramenů. Snažte se to s moukou nepřehánět, ať si nezapracováváte více a více mouky do připraveného těsta.
  11. Z připravených šesti pramenů spleťte vánočku. Podívejte se na pomalý video postup na vánočku ze šesti pramenů. Zkusit můžete také jednodušší pletení z devíti pramenů, ale tu je potřeba zajistit špejlemi, aby se nesesunula během pečení, na to nezapoměňte.
  12. Vánočku přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete zbylými bílky mašlovačkou a šťedře posypte pokrájenými mandlemi.
  13. Troubu předehřejte na 170 °C na horní a spodní ohřev. Nemáte-li troubu s možností přidání páry, vložte dovnitř kastrůlek s vodou. Než se trouba ohřeje, vánočka ještě trochu dokyne na plechu.
  14. Do rozpálené trouby vložte vaše veledílo a nechte péct 45-60 minut dozlatova. Ke konci pečení překontrolujte špejlí. Kdybyste měli pocit, že se vánočka příliš rychle připéká, klidně ji během pečení přikryjte pečicím papírem, abyste měli šanci ji dopéct a nebyla spálená.
  15. Vánočku nechte dobře vychladnout, než ji začnete krájet a nezapomeňte ji lehce zasněžit moučkovým cukrem.

Na vánočku jsme v rodině nikdy neměli žádný osvědčený recept. Ta babičky byla vždycky trochu tuhá a druhý den suchá. Zkoušely jsme proto s mamkou v uplynulých letech vánočky od různých českých kuchařů i blogerů a zůstaly jsme u poměrů surovin, podle nichž peče Monika Absolonová. Podle tohoto receptu zaděláváme těsto každý rok. Tahle vánočka je bezkonkurenčně nejlepší, nejvláčnější, voňavá a vydrží vláčná a dobrý i druhý den.

A navíc. Zvládnete jí i napoprvé. Věřte mi.

3 comments
Doporučené