Jednoduchý litý koláč na plech, který můžete nakrájet na kostky nebo ukrajovat lžící. Lehký jako pírko a ideální na spotřebování přebytků ovoce z mrazáku i zahrady.
Počet porcí: 15
Doba přípravy: 15 minut + 35 minut pečení
Co budete potřebovat:
- 100 g (třtinového) krupicového cukru
- 100 g měkkého másla + kousek na vymazání formy
- 2 středně velká vejce
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 lžíce mléka
- 200 g zakysané smetany (15 % tuku)
- 200 g hladké mouky (1/3-1/2 můžete nahradit ječnou hladkou celozrnnou)
- 9 g kypřicího prášku (1 vrchovatá lžička)
- špetka soli
- dvě hrsti mraženého nebo čerstvého ovoce
(množství suroviny odpovídá pekáčku 20×32 cm)
- Veškeré suroviny vyndejte z lednice 30 minut před pečením. Troubu předehřejte na 200 °C a pekáček nebo zapékací misku vymažte máslem.
- Krupicový cukr šlehejte s máslem dokud se cukr nerozpustí a máslo neutře do krému. Přidejte jedno vejce, dobře prošlehejte a poté přidejte vejce druhé. Obě vejce zašlehejte důkladně. Kdybyste měli pocit, že se máslo po přidání vajec srazilo, snažte se základ maximálně našlehat a nevěšte hlavu a pokračujte v postupu, nakonec se moučník povede i tak.
- Vešlehejte kůru z citronu, vanilkový cukr, mléko a nakonec také zakysanou smetanu.
- V misce smíchejte prosetou hladkou mouku, kypřicí prášek a špetku soli a opatrně přidejte do směsi „mokrých“ ingrediencí. Aby byl koláč co nejnadýchanější, šlehejte těsto jen tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí a těsto nebude hladké a jemné. Přesuňte ho do máslem vymazané formy.
- Na těsto rovnoměrně rozmístěte ovoce. Používáte-li mražené, nerozmrazujte ho předem.
- Vložte koláč do trouby, snižte teplotu pečení na 180 °C a pečte přibližně 35 minut, dokud povrch nezezlátne a dřevěná špejle z těsta nevyjde čistá a bez drobečků.
- Ještě vlažný moučník můžete posypat moučkovým cukrem a podávat v miskách nebo na talířcích.
Hledáte recept bez vajec? Podívejte se na báječný podmáslový koláč, v němž vejce nejsou potřeba >>>
buchty na plechkoláčmáslomražené ovoceovocevejcezakysaná smetana
You must log in to post a comment.