Categories Kam na ..., Tipy a cestování

Kam v Praze na snídani

Posted on
Kam v Praze na snídani

Chystáte se do Prahy na výlet nebo chcete začít den skvělou snídaní, ale nevíte, kam vyrazit? Jsem snídaňový nadšenec, milovník poctivých receptů, útulna a usrkávání skvělého kafe. A tohle jsou podniky, v nichž začínám den pravidelně a moc ráda.

Každý správný foodbloger nebo influencer alespoň jednou vystaví v tom svém internetovém prostoru seznam oblíbených podniků. Každý má jiné preference. Někdo hledá fotogenické prostředí, protože zasněná fotka u stolu s hrnkem kávy bude sbírat srdíčka. Někdo miluje luxusní servis a podniky, o kterých se zrovna mluví, jiný má rád barevné zdrobené smoothie bowls, někomu záleží na kávě a někomu vůbec ne. 

Nejednou se mi v minulosti stalo, že jsem influencerem doporučený podnik opouštěla zklamaná. Občas z jídla a velmi často z kafe. Příliš často na to, abych se smířila s tím, že mě má uspokojit pouze hezká tapeta v pozadí fotografie a interiér. V posledních dvou letech už žádné influencerské tipy na kavárny a podniky proto nenásleduji. Tvořím si svojí „mapu“ osvědčených jistot, podniků, v nichž jsem nebyla jednou ani dvakrát. Vracím se do nich neustále. 

Mnohokrát jsem také byla požádána o sepsání toho „mého“ seznamu, abych ušetřila domorodcům i občasným návštěvníkům Prahy čas, který před dnem D tráví scrolováním Instagramem a hledáním „toho bistra, které u mě zahlédli“. Inu, dobrá. Čas, který ušetříte, můžete věnovat čtení knížky u skvělého kafe nebo spřádání velkých plánů nad fantastickou snídaní. Pořadí podniků v následujícím článku je čistě náhodné a můj seznam subjektivní. Neznamená to, že mi jinde nechutnalo nebo se v budoucnu nenaučím chodit jinam.

Do Mámy jsem jezdila už dávno předtím, než jsem spokojeně přesídlila do Vršovic. Klárka, které máma patří, má fantastickè dvojctihodné koláčky, povidlové buchty a kynuté těsto obecně. Miluji také její brownies a kořeněný banánový chlebíček. K snídani si proto vždycky dávám některý z obložených chlebíků a snažím se, aby zbylo místo i na sladkost. Snídaňové menu se v čase obměňuje, ale upozorňuji, nevzpomínám si, že by kdy byly v nabídce vajíčka. Počítejte s tím předem, ať nejste zklamaní.

V Jenu naopak vajíčka mají vždycky. Chodím tam pokaždé, kdy potřebuji svojí „snídaňovou jistotu“. Když mám chuť na klasická míchaná vajíčka se zeleninovým salátem, chlebem a máslem nebo domácí toastový chléb s pomazánkou, míchanými vajíčky a slanou granolou, na hřejivou ovesnou kaši se švestkami a když se chci hodně rozšoupnout, těším se na křupavé máslové vafle s mascarpone a ovocem. V Jenu se vám nestane, že bude kombinace surovin „až moc“. S experimenty se drží při zemi, a proto spolu všechno na talíři skvěle ladí.

Když jsem v poklusu a nemám možnost posadit se a vychutnat si snídani na místě, stavím se v Jenu pro domácí houstičky s domácí vajíčkovou pomazánkou, kterou miluji, pro bagel s volským okem, cheddarem, rajčetem a plátkem křupavé slaniny anebo chléb s volským okem, cheddarem a avokádem, který se dobře jí i za chůze. Mňam.

Výhodou Jena je také „koloniál“ (rozuměj – regál a lednice), v němž můžete koupit nejen boží zrnka na kafíčko, ale i farmářské suroviny, z nichž připravují v Jenu snídaně. Chlebík, vajíčka od pana Kubáta, famářské máslo ze Struh, ale i „jenovskou“ vajíčkovku či čokoládovou granolu na doma a před Vánoci domácí džem na cukroví anebo vaječňák. A abych nezapomněla, také kafíčkové mikiny.

Když jsem ještě pracovala v Holešovicích, bylo jako sen mít to do Osady jen pár bloků. Kavárna schovaná ve vnitrobloku s krásným venkovním prostorem, kde můžete sedět daleko od ruchu města. Kromě skvělého kafe, které najdete ve všech bistrech v tomto článku, mají vynikající klasické snídaně. Ultra krémová míchaná vajíčka, chléb z Esky a farmářské máslo, farmářský jogurt s ovocem a granolou a vzpomínám si také na víkend, kdy jsem prosila Jana, ať jedeme do Osady na tradiční kynuté lívance.

S obědovým menu občas v Osadě na můj vkus až příliš experimentují a ne vždy je to trefa do černého. Co se ovšem snídaní týká, nemůžete udělat chybu. V Osadě navíc můžete dokoupit farmářské a „ambiente” suroviny na doma. Sýr z Krasolesí, farmářská vajíčka, máslo ze Struh, uzeniny z Naše maso, chleba z Esky…

Zrnko je skvělý příklad toho, že kvalita se neodvíjí od velikosti podniku. I velký podnik může dělat věci dobře, z kvalitních surovin, podle domácích receptů a bez kompromisu. Nuselská pobočka, která byla otevřena jako první a je spojena s pekárnou, kde všechny „zrnkovské“ dobroty vznikají, je moje oblíbená zašívárna. Ranní procházka pro ještě vlažný chléb a koláček do Nuslí je zase můj oblíbený začátek dne. Často se ale tahle procházka zvrhne ve snídani na místě.

Nutno dodat, že v pekárně nečekáte dobré kafe. A když vám v Zrnku naservírují k snídani také super filtr z výběrovky od Dos Mundos, řeknete si jen „wow“.

V Zrnku mají každý den jednu až dvě pomazánky, které vám v tlusté vrstvě namažou na jejich křupavý chlebík. Nikdy nevíte předem, která bude na programu, takže se můžete cestou těšit na překvapení. Moje oblíbená je tvarohová rozhuda, budapešťská, řepová, tvarohová se sušenými rajčaty nebo celerová remuláda. Méně nadšená jsem, když vidím nivovou nebo hermelínovou, které jsou dobré, ale jako první jídlo dne bych si představovala něco jiného. V tom případě si objednávám skvělé zapečené chleby se sýrem, okurčičkou a šunkou.

Nikdy neodejdu bez sladkosti. Bezmezně miluji místní moravské koláčky, které mají tvarohovou náplň až do krajů uvnitř těsta a nahoře pod drobenkou maliny, borůvky nebo červený rybíz (a další druhy ovoce podle sezóny) a také mramorovou bábovku s kousky čokolády, která chutná jako od mojí mámy.

Stejný koncept jako nuselské Zrnko. Pekárna s kavárnou/bistrem. V Alfabetu navíc vidíte přímo do výrobny. Voní to tam celý den čerstvým chlebem a vy můžete pozorovat jak se bochníky a další dobroty zpracovávají a pečou. Snídaně a odpolední kafíčka s místní dokonalou sádlovou buchtou (možná znáte z dceřiných kavárnen EMA na Florenci a v Karlíně) jsou pro mě vždycky sváteční. Nemáme to do Libně blízko, proto tam jezdíme výjimečně, o to víc si to ale užívám.

Na Alf & Bet miluji sezení. Jedná se o kavárnu v pekárně, proto je čelní kontrukce kovová a připomíná klasický průmyslový prostor. Uvnitř je ale podél celé čelní kontrukce vysoký dlouhý stůl s barovými stoličkami a v létě se kovová konstrukce otevírá. Pijete tedy kafe, ukusujete koláč a díváte se na ulici. Pozorujete, jak se město probouzí, jak lidi spěchají pro kafe a buchtu na cestu do práce anebo ještě rozespalí vyběhli pro křupavý chléb k snídani.

V Alfabetu jsem si poprvé zamilovala zapečené kvasové chleby s různými náplněmi a také vaječnou omeletu s čerstvým horským sýrem uvnitř, kterou jsem pak začala připravovat i doma. Není to tak dávno, co v Alfabetu začali dělat kvasovou pizzu. Občas na ní natrefíme v době oběda a je výborná. A abych nezapomněla, vždycky mě potěší, když z repráků zazní Sex Pistols.

V bistru Ivy Jakešové je to jako když přijdete na jídlo k babičce nebo mámě, která hodně cestuje, hodně fermentuje, chce mít všechny suroviny v prvotřídní kvalitě a nebojí se upéct vlastní chléb nebo tousťák, udělat všechno od píky domácí a celé vám to naservíruje na starém porcelánu.

Do Bistra 8 chodíme rádi na obyčejné snídaně jako jsou míchaná vajíčka nebo omeleta anebo na rychlé obědy, když máme hektický den ve městě. A když zbude místo (a na dezert vždycky zbude místo), zbožňuji zdejší domácí věnečky a nugátové rohlíčky z křehkého těsta. Když navíc chytnete nejen krásné počasí, ale i místo venku na lavičce, odkud můžete pozorovat probouzející se Letnou, je to prima začátek dne.

Bistro našich kamarádů Gábi a Petra alias PG Foodies není potřeba představovat. Milujeme jí, chodíme tam rádi a často a i přesto má pro mě punc svátečnosti. Asi proto, že si pamatuji otevírání Etapy, svůj vlněný norský svetr, vánoční snídani s mými nejbližšími, misku teplé rýžové kaše s višněmi a čokoládou a první ochutnání kořeněných míchaných vajíček, která má s Etapou spojená asi každý, kdo už tohle bistro navštívil.

V Etapě kombinují nekombinovatelné, absolutně neočekávané chutě a ve finále to všechno spolu dokonale funguje. Moje poslední překvapení byla míchaná vajíčka s rajčatovým pestem a zeleninovo-ovocným salátem a chlebík se šlehaným máslem a medem. Med na chlebu jsem předtím neměla několik let, od této návštěvy nejím míchaná vajíčka jinak než s medovým chlebem. Doporučuji také Etapí sladkosti, crumble nebo čokoládový cuketový chlebíček s čokoládovým krémem z…batátů!

Výhodou a smůlou pro mojí peněženku je „etapí“ e-shop. Vznikl v průběhu pandemie a můžete zde předem objednat nejen jídlo a sladkosti s sebou, ale i farmářské suroviny, skvělou nakládanou zeleninu, ořechová másla, chilli olej, lískooříškové rostlinné kakao a další dobroty, ale i keramiku, svíčky nebo věci na pečení chleba. Často tam skládám mikulášské balíčky pro rodinu a vyzvednu cestou za nimi.

Kousek Kodaně v pražských Dejvicích a dlouho očekávaná otevíračka roku 2023. Naši kamarádi Zuzka a Honza z Taste of Prague se spojili s PG Foodies (Etapa) a otevřeli malé barevné bistro v Dejvicích – Šodó. A ano, najdete tam famózní buchtičky se šodó, které jsou lehké jako dech, ale také atmosféru Kodaňských bister, jednoduché obědy a snídaně s vůní sýru comté, který zkrátka patří na dánské snídaňové talíře. Tenhle twist mezi dánskou a českou kuchyní a neuvěřitelnou atmosféru, kterou umí vytvořit Honza z Taste of Prague na place, vám moc přeji zažít.

Bistro je maličké a má asi 16 míst, z nichž cca polovina je u velkého sdíleného stolu. Ačkoliv to občas vypadá, že je zoufale plno, zkuste se opravdu dobře rozhlédnout, místo se zatím pro nás vždy našlo. Nedoporučuji ale plánovat zde velké víkendové snídaně pro několikačlenné skupiny, mohli byste být hladoví a zklamaní.

Gastro sen v centru. Bjukitchen alias Bára Karpíšková otevřela bistro poblíž Jungmannova náměstí nedávno a udělala to hodně netradičně. Do světa to předem příliš nehlásila, bistru propůjčila svůj původní osobní instagramový účet a další speciální nezakládala. Přesto se o tomhle neotřelém skvostu hodně nahlas šeptalo a je to famózní. Když se posadíte dovnitř, máte pocit, že jste se objevili v designovém kodaňském ateliéru, protože věřte nebo ne, skandinávci se pastelových barev nebojí, ať si pod „skandi-stylem“ představujeme v Čechách cokoliv.

Když jdete kolem, cítíte vůni granoly, která se chladí u otevřeného okna a taky tradiční české mrkvové rohlíčky s povidly. Jídla jsou velmi jednoduchá a chuťově dotažená do posledního detailu. Porce jsou menší, takže se nebojte do dvojice objednat tři a sharovat. Menu se mění podle sezóny a surovin, takže i když budete chodit často, Bju vás nudit nezačne. Ze zdánlivých stálic doporučuji skvělou omeletu, křupavou granolu, ale i kaši naslano i nasladko. A když budete chtít udělat radost sobě nebo někomu dalšímu, sáhněte po jednom balíčku vyhlášené granoly anebo po krásné kytici z květinářství Plevel. 🙂

Vršovická Británie. Vkročíte-li do FLAT café, jako byste se octli v tradičním útulném londýnském bytě. Zdobené tapety, starý nábytek, pohodlná křesla a monumentální obraz Alžběty II., pozorující šum v kavárně. Majitelé této kavárny opravdu pochází z Británie, proto můžete ochutnat nejen famózní omeletu a lívance, ale také tradiční britskou snídani se vším, co k ní patří. Včetně britských distingovaných způsobů.

P.S. Za šatní skříní se neskrývá Narnie, ale naprosto nádherné a prostorné toalety. :-))

Cafefin patřil už před lety k instagramovým místům, kam chtěl na snídani úplně každý a každý odtamtud chtěl fotku barevných a bohatě zdobených avokádových toastů a snídaňových misek. Cafefin je pořád stejně krásný a barevný, ale nenechte se zmást. Není to jen pozlátko na fotku. Patří mezi nejlepší místa, kam můžete na snídani vyrazit a aktuálně mezi moje nejoblíbenější místa. Když se na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se nachází, vydáte ráno, dostanete místo u stolu u okna, na němž se mihotají stíny listů stromů a slunečních paprsků, budete mít naprosto nádherné ráno.

V Cafefinu si navíc dáte asi nejlepší kávu v Praze, jelikož za ním stojí můj kamarád Jackie Tran (majitel kaváren a nyní i pražírny Mazelab Coffee, Format Coffee) a ať si k němu dáte cokoliv, budete nadšení (doporučuji obložený chlebík vajíčky a avokádem s halloumi, domácí toast s míchačkami a parmazánem a naprosto boží banánový chlebík, ať už ve verzi ke kávě anebo v té snídaňové – s ricottou, ovocem a ořechovým máslem).

Doporučené