Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Italská bábovka s citrónem a rozmarýnem

Posted on
Italská bábovka s citrónem a rozmarýnem

Mít pořád nové a nové nápady, co upéct, aby to nebyly zrovna lívance a budou pro nás dostatečně zdravý, abychom si je dali k snídani nebo si je během dne jen tak ukrojili, není úplně jednoduchý. Jeden kus normálního „šugrfull“ dortu se u nás sní raz dva, ale celá klasická bábovka se neztratí. Proto jsem dala dohromady tuhle z ricotty s podílem ovesný mouky, s chutí citrónu a rozmarýnu. Připadá vám to jako zvláštní chuťová kombinace? Jo, to říkal i Honza při prvním kousku a nakonec jich odpařil 5. Z toho jeden dvojitej. 

Suroviny na klasickou bábovkovou formu:

(kelímek používejte jeden – ten od ricotty)

  • 1 kelímek ricotty (250 g)
  • 1,5 kelímku polohrubé mouky
  • 0,5 kelímku ovesné mouky (jemně namletých ovesných vloček) + trochu na vysypáni formy
  • 1/2 kelímku třtinového cukru
  • 1/3 kelímku olivového oleje + trochu na vymazáni formy
  • 2 vejce
  • kůra ze dvou citronů
  • šťáva ze dvou citronů
  • 5 PL mléka
  • 1 PL na drobno nasekaného rozmarýnu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sody
  • 1/4 ČL soli
  • vanilkový extrakt nebo vanilka (nemusí být)

Bábovkovou formu vymažeme olivovým olejem a vysypeme ovesnou moukou.
Troubu predehřejeme na cca 175 °C.
Ve velké míse smíchame obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl a promícháme. V jiné míse smícháme zbylé ingredience a důkladně je prošleháme. Ricottovou směs vmícháme do mísy se suchými surovinami a jemně promícháme gumovou stěrkou, dokud nevznikne hladké těsto. Snažte se jako u palačinek těsto nepřešlehat, aby nebylo tuhé. Přesuneme do připravené formy a pečeme cca 45 min, dokud bábovka nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá. Než bábovku vyklopite, nechte jí po upečení cca 5-10 min odstát a vypářit.

Napsat komentář

Doporučené