Categories O výživě

Rychlé nekynuté slané scones

Posted on
Rychlé nekynuté slané scones

Pokud jste s pečivem takříkajíc nasuchu, není potřeba pokaždé vstávat za tmy. Záchranou na poslední chvíli pro vás mohou být tyhle jednoduché a rychlé švédské scones s celozrnnou moukou. Když si je doma oblíbíte, můžete občas zaexperimentovat a do těsta přidat strouhanou mrkev anebo semínka dle chuti.

Co budete potřebovat na 8 kousků:

  • 125 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 65 g másla nakrájeného na kostky
  • 100 ml mléka
  • 75 g kefíru nebo podmáslí
  • lžička javorového sirupu
  • rozšlehané vajíčko na potření pro lesklé scones NEBO mléko na potření pro matné scones

1. Troubu předehřejte na 200 °C. V míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek a sůl. Poté přidejte máslo a prsty vytvořte drobenku. 

2. K drobence přilijte mléko a tekutý kysaný mléčný výrobek a promíchejte vařečkou tak, aby se všechny ingredience spojily. Těsto bude trochu lepkavé, ale tak to má být. Rozdělte ho na dvě části a navlhčenýma rukama vytvarujte dvě koule. Ty položte dostatečně daleko od sebe na plech vyložený pečicím papírem a zploštěte. 

3. Tupou stranou nože nebo nožem na máslo udělejte uprostřed každé placky kříž, podél kterého se bude pečivo lámat. 

4. Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby na 15-20 minut, dokud scones nezezlátnou. Poté je nechte zlehka vychladnout, rozkrájejte na trojúhelníky.

TIP: Nezapomeňte na to, že se jedná o „záchranné pečivo“, které nemá technologické kvality dlouze kynutého těsta. Proto je potřeba sníst scones čerstvé, hned co po upečení zchladnou. To jsou nejlepší.

BEZ LAKTÓZY: Scones můžete připravit z bezlaktózového mléka a másla a místo tekutého kefíru použít lehce zředěný bezlaktózový jogurt.

Doporučené