Možná už legendární tvarohová bábovka, kterou mě navnadila Iva, majitelka Bistra 8, během první březnové karantény. Od té doby jsem jí dělala už mockrát. Voní jako tvaroh, vanilka a citronová kůra a budete jí milovat.
V bábovce je tak málo mouky, že když mícháte těsto, říkáte si, že to v žádném případě nemůže vyjít. A ono to vyjde a je to skvělý. Dejte si jen pozor na dodržení správného postupu. Nespěchejte. Postup na bábovku jsem vylepšila, aby se povedl úplně každému.
Mějte všechny suroviny pokojové teploty, vyndané 30 minut předem z lednice!!!
Doba přípravy: 65 minut
Počet porcí: 12
Suroviny na formu o objemu 2,3 l
120 g třtinového cukru
3 vejce
100 g měkkého másla
kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
semínka z jednoho vanilkového lusku
500 g měkkého tučného tvarohu
200 g hrubé mouky
1/2 balení kypřicího prášku
Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C.
Hrubou mouku smíchejte v menší misce s kypřicím práškem a špetkou soli a dejte na chvíli stranou.
Ve velké míse šlehejte ručním šlehačem nebo v robotu vejce s třtinovým cukrem do nadýchaného světlého krému, bude to trvat přibližně 10 minut. Tato část je velmi důležitá. Do vaječné směsi vlijte rozpuštěné zchladlé máslo a sál šlehejte.
Přidejte citronovou kůru, semínka z vanilkového lusku a také tvaroh.
Nakonec postupně vsypte směs mouky, kypřicího prášku a soli. Šlehejte jen tak dlouho, než se všechny ingredience spojí v hladké těsto.
Těstem opatrně naplňte připravenou formu, vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut, dokud povrch bábovky nezezlátne a kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.
bábovkacitroncukrdezertmoučníkpečeníreceptysladkétvarohvanilkavejce
Dobry den, tvarohovu babovku som dnes robila presne podla postupu, bohuzial sa vobec nepodarila:( je to skoda, lebo 500g tvarohu a mozem ju vyhodit. Piekla som ju o 20min dlhsie lebo stale bola nedopecena, postup som naozaj dosledne dodrzala, aj napriek tomu je zvonka krasne upecena a vnutri stale surova:( Skoda.
Dobry den, chyba je pravdepodobne zpusobema rozdilnou teplotou surovin, nedostatecnym utrenim masla s cukrem nebo studenymi vajicky.
Moc me nezdar mrzi.
Karol
Nejoblíbenější babovka! 🤩 Vždy se povede 🙃🥳
děkuju!! ❤️😍 Já ji miluji!
Je velky problem kdyz dam misto hrube mouky hladkou?U nas v Portugalsku hruba mouka neexistuje :/
Podobný recept, ale jen 90g másla a místo hrubé mouky krupice nebo špaldová krupice), pečeme pořád 🙂 Já jsem tedy na suroviny pokojové teploty neskutečný lempl a ještě se nestalo, že by se nepovedla 🙂 Ale je pravda, že ostatní tvarohové bábovky se mi zdrcnou VŽDY 🙂
tak to máte kliku, protože tahle se zdrcne spoustě začátečníkům ! :-)))
tak se zdrcla jako beranek. cim to muze byt? jsem si jista ze jsem s tim nebouchla, krasne se vyklopila po upeceni a behem chladnuti ma mrizce se total zdrcnul
❤️❤️❤️
Bábovka sice dobře chutná, ale nevypadá jako bábovka, v troubě se nezvedla ani o cm, postup jsem dodržela, i teplotu surovin. Tak jsem ji přejmenovala na citronovou buchtu 😀
To mě moc mrzí, kdybyste správně vyšlehala vejce, zvedla by se o 1/2 objemu, takže by formu vyplnila. Pokud se správně vše vyšlehá, jako bábovka vypadá a má i stejnou strukturu. Mohlo by pomoci příště vyšlehat bílky zvlášť a vmíchat do těsta nakonec.
Ano, to s těmi bílky mě taky napadlo, příště zkusím 🙂
Dělala jsem už po třetí (tentokrát se mi srazila, ale i přes to dokonalá) Děkuji za skvělý recept :))
Rok sa na nu mlsne divam, prenasledovala ma na IG aj v storkach. Niesom moc skusena pekarka, tak ma tie komenty nezdarov dost strasili. Ale dnes som konecne nabrala odvahu:D mixer mi z tolkeho slahania skoro zhorel (v zivote som asi nic tak dlho neslahala) prislo mi to v tych receptoch zbytocna strata casu a asi preto stali obcas za prd:D Stres pri zaslahavani tvarohu a 45 minut netrpezlivo nalepeneho xichtu na skle truby, ale vymenila vona citronu a vanilky a hlavne fakt, ze babovka je neskutocna pecka! Diky Karolina:) Az si kupim novy mixer, z ktoreho susedia nebudu napol hluchi a ja sa nebudem bat o svoj zivot, ze mi pri usilovnom zaslahavani vajok vybuchne v ruke, pecem okamzite znova!
Srazila se až když jsem ji vyklepla …🤭
Nemám ji příště nechat schladnout ve formě ?🤔
Těsto je hrozne tuhé a husté, nejde vlít do formy, bilky jsem slehala zvlášť, jinak vse dle postupu. Čím to bude? Děkuji
Chutove vyborna! Vyslehala jsem jeste navic bilky zvlast a zalozila je az uplne nakonec. V troube krasne narostla, ale pak preci jen klesla na cca puvodni stav. Na pohled je ten spodek trosicku zdrclej (ale chutove ne) od toho jak trochu klesla. Naschval jsem ji nechala jeste 10 minut dojit ve vypnute troube s trosku otevrenymi dvirky, aby to nebyl takovy teplotni sok, ale klesla uz v te troube prave. Cim by to mohlo byt? Mame hodne predpotopni troubu, ale na tu se vymlouvat nechci 😀