Moje první návštěva italského severu ve mně probudila potřebu se začít víc zabývat tou severskou kuchyní. Severskou, chápej severskou italskou, která je opravdu jiná, než ta, kterou máme všichni spojenou s lehkými jídly z letní dovolené. Je to logické. Na severu je celoročně větší zima, jiné podmínky, jiné plodiny. Což znamená samý bešamel, smetana, polenta a čus. Co ale zůstává stejné, je jednoduchost receptů. Pár surovin a to je všechno. A tyhle těstoviny to splňují dokonale.
Suroviny na 2 porce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 menší cuketa
- 400 g sterilovaných rajčat (teď ujíždím na těch cherry:))
- 50 ml smetany ke šlehání
- 250 g dlouhých těstovin (tagliatelle, spaghetti, reginette..)
- hrst čerstvých bazalkových lístků
- sůl a čerstvě mletý pepř
- parmazán k podávání
Na rozpáleném olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou šalotku a česnek rozmáčklý plochou stranou nože. Až cibulka zesklovatí, česnek můžete z pánve vyndat, slouží jen na ovonění oleje.
Přidejte cuketu nakrájenou na menší kostičky, osolte a lehce opepřete a restujte, dokud nezačne cuketa zlátnout. Pak můžete přidat rajčata, polovinu množství natrhaných bazalkových lístků a nechat alespoň 5 minut probublávat a mírně zhoustnout. Rajčata tak zesládnou a omáčka bude mít lepší chuť.
Už jste zkoušeli pesto z pečených paprik? Chutná naprosto dokonale a recept najdete TADY >>>
Do misky nebo hrnku se smetanou ke šlehání přidejte naběračku rajčatové omáčky a rozmíchejte. Teplota smetany a omáčky se vyrovná a smetana se pak s větší pravděpodobností v omáčce nesrazí. Omáčku odstavte z plotýnky a smetanovou směs vmíchejte.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, klidně je podvařte o jednu minutu, abyste je pak mohli v klidu promíchat a prohřát s omáčkou a nebyly rozvařené.
Hotové těstoviny vyndejte naběračkou rovnou do velké pánve s omáčkou (tato varianta je lepší, jelikož na nich ještě ulpívá voda s vyluhovaným škrobem, ve které se vařily a omáčka se na ně pak dobře nalepí a mírně zhoustne) nebo je slijte, ale neprolévejte studenou vodou. S omáčkou je promíchejte a lehce prohřejte. Servírujte posypané natrhanými bazalkovými lístky a strouhaným parmazánem.
Ochutnali jste už jednoduché těstoviny s avokádovou omáčkou? Recept najdete TADY >>>



Vypadá to dobře