Slaný quiche byste měli mít ve svém repertoáru. Je to totiž asi to nejvděčnější jídlo, které můžete připravit na návštěvu, na oslavu nebo na piknik. A ze stolu zmizí vždycky jako první.
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 65 minut
Suroviny:
- 160 g hladké mouky
- 40 g celozrnné hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 1 menší vejce
- 2-3 lžíce studené vody
- špetka soli
Náplň:
- 3 vejce
- 200 g ricotty
- 150 ml smetany „M&S Single cream”
- 125 g čerstvých listů baby špenátu
- 250 g cherry rajčátek
- 2 hrsti strouhaného sýru (cheddar a mozzarella)
- 1 velká cibule šalotka
- lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
Suroviny na korpus v misce prsty zpracujeme na drobenku a z ní hladké pružné těsto. Snažte se pracovat rychle, aby se vám máslo co nejméně rozpouštělo pod rukama a z těstem se dobře pracovalo. Pokud bude příliš řídké z dlouhého hnětení, můžete ho v potravinářské fólii nechat chvíli ztuhnout v lednici.
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tloušťku cca 3 mm a přeneseme do koláčové formy. Prsty důkladně přimačkneme ke dnu a okrajům a těsto, které bude přes okraje přebývat odřízneme. Zatížíme ho ve formě fazolemi, aby se nevypouklo a dáme ho asi na 10 minut předpéct.
Asi nejlepší a nejnadýchanější slaný koláč, jaký jsem kdy jedla.
Mezitím si připravíme náplň. Špenát důkladně propereme a zpaříme vroucí vodou. Na lžíci oleje orestujeme dozlatova šalotku pokrájenou na tenká kolečka. Ve velké míse vyšleháme vejce s ricottou a smetanou, jemně osolíme a opepříme. Přidáme polovinu množství strouhaného sýra, zpařený špenát, ze kterého vymačkáme přebytečnou vodu, a orestovanou šalotku.
Na mírně vychlazený korpus rovnoměrně nasypeme druhou polovinu množství sýra. Ten pomůže, aby se korpus nepromáčel náplní a zůstal křupavý. Na něj pak nalijeme sýrovou náplň. Do ní poklademe ještě cherry rajčátka a takto připravený koláč vložíme do trouby.
Pečeme asi 45 minut, dokud nezačnou okraje i povrch zlátnout. Nezapomeňte nechat koláč před rozkrájením dobře vychladnout.
Recept byl připraven ze surovin Marks and Spencer.
Milá Karolíno, tenhle quiche je opravdu dokonalý! Jeden z nejlepších, co jsem kdy pekla. Jen jsem neměla čedar, tak jsem tam místo něj nastrouhala pecorino a výsledek byl excelentní. Už se těším na další podobné recepty…
Moc vám děkuji, to mě moc těší. Můj muž quiche vůbec nejí a také říkal, že bude rád, když tento budu dělat pravidelně. 🙂 Je to taková moje záchrana na oslavy a pikniky. 🙂 S pecorinem musí chutnat skvěle, také občas dám parmazán. 🙂
Dobrý den, co je prosím smetany „M&S Single cream”? Něco jako zakysaná smetana? Nebo smetana ke šlehání (jak tučná)? Děkuji za upřesnění.
dobry den, je to neco mezi nasi smetanou na vaření a šlehačkou, má 18 % tuku, myslím. Použijte klidně smetanu na vaření, neměl by to být problém, se šlehačkou to půjde také 🙂 K.