Něco mezi lívanci a vaflemi, podávané s řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou a ovocem či džemem. To jsou tradiční kefírové norské “lapper”.
V Norsku patří k nejoblíbenějším „rodinným“ receptům. Připravují se doma anebo na ohništích v přírodě, kam se těsto donese v lahvi a z ní rovnou nalévá na rozžhavené pláty.
Pak je Norové jedí s brusinkovým džemem a zakysanou smetanou, usrkávají k nim silnou filtrovanou kávu a choulí se do hřejivého vlněného svetru. V pohodlí domova ale budou chutnat stejně skvěle a ke snídani si můžete otevřít třeba nějakou severskou detektivku.
Množství: 20 lívanců
Doba přípravy: 50 minut
Co budete potřebovat:
- 450 g kefíru
- 2 lžičky sody
- 3 vejce
- 5 lžic třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g celozrnné mouky
- 125 g hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
K podávání:
- Řecký jogurt bez tuku
- Čerstvé ovoce nebo ovocný džem
- Kefír smíchejte se sodou. Začne možná mírně pěnit a bublat, ale je to tak v pořádku.
- Ve větší míse metličkou prošlehejte vejce s cukrem a vanilkovým extraktem. Přilijte kefír a promíchejte.
- Nakonec postupně vsypte smíchané obě mouky se solí a metličkou míchejte jen tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek. Těsto nechte 30 minut odpočívat.
- Pánev na palačinky rozpalte a lehce potřete řepkovým olejem. Těsto promíchejte a naběračkou na rozpálenou pánev tvořte lívance o průměru 10 cm. Opékejte z obou stran dozlatova. Vůbec nevadí, že nebudou všechny stejné, je to domácí práce. Můžete ale samozřejmě použít i lívanečník.
- Lívance servírujte jako Norové s netučným řeckým jogurtem, méně tučnou zakysanou smetanou a džemem nebo čerstvým ovocem.
BEZ LEPKU: Pro bezlepkovou verzi můžete použít pohankovou mouku nebo bezlepkovou směs, kterou jste zvyklí používat.
BEZ LAKTÓZY: Kysané mléčné výrobky (kefír) obsahují méně laktózy. Lívance by tak nemusely představovat problém ani pro osoby s lehčí laktózovou intolerancí.
LZE MRAZIT: Do mrazicího sáčku nebo krabičky skládejte hotové a zchladlé lívance proložené pečicím papírem, abyste je od sebe pak snadno oddělili. Lívance rozmrazte v mikrovlnné troubě nebo je zmražené vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte na pár minut do rozehřáté trouby.
Líbil se vám recept a všechny informace, které se s ním pojí? Informace o verzích bez lepku, laktózy či pro vegany obsahují všechny recepty v Jediné knize o jídle, kterou potřebujete. Ve Výživné knize o jídle najdete také informace o tom, zda je možné pokrm zmrazit a jak na jeho rozmražení.
You must log in to post a comment.