Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Makovec

Posted on
Makovec

Dorty ke kafi odpoledne a k snídani bábovky nebo nějaký jiný suchý buchty. Na tom jsme se shodli během naší společné snídaňové kariéry, která nebyla hvězdná už od začátku. Samorost J. nejprve strašně špatně nesl, že se mnou asi bude muset pravidelně jíst, pak jsme se zase potýkali s problémem, že jsem úplně netušila, jak vypadají normální porce pro dva lidi a z nadšení, že je jednou za týden doma, jsem připravovala sedmichodové snídaňové menu, až jsme dospěli do téhle fáze, kdy každý dostane na talíř svou porci a na obou stranách panuje spokojenost.

Suroviny:

(hrnek = americký cup, cca 236 ml)

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky (můžete použít i hladkou)
  • 0,5 hrnku celozrnné žitné mouky
  • 1 hrnek mletého modrého máku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička sody bicarbony
  • špetka soli
  • 2/3 hrnku třtinového cukru
  • 4 větší lžíce měkkého másla
  • 2 menší vejce
  • 1 a 1/2 hrnku kefíru (můžete dát až 1 a 3/4)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu (já použila průměr 24 cm) si vyložte pečícím papírem a dejte stranou.

Do velké mísy prosijte obě mouky, přidejte mák, kypřicí prášek a sodu a důkladně promíchejte.

Mimochodem, zkoušeli jste už naše Míša řezy ve zdravějším podání?

V jiné míse vyšlehejte měkké máslo s cukrem do pěny, postupně zašlehejte vejce a přidejte kefír a vanilkový extrakt.

Nyní můžete mokrou i suchou směs spojit a nalít do připravené formy. Vložte do trouby a pečte cca 45-55 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá.

A co takhle celozrnný mrkvový dort? Recept je přímo TADY >>>

 

Doporučené