Koláč s hruškami si zamilujete a budete ho milovat stejně tak, jako já už několik let. Největší výhodou je, že je úplně jednoduchý na přípravu, i když tak na první pohled nevypadá. Pekla jsem ho do zapékací formy o rozměru 23 x 17 cm, proto jsem dělala celý dezert jen ze dvou vajec. Předpokládám ale, že vy budete péct v o trochu větší hranaté nebo kulaté formě, proto píšu suroviny navýšené.
Suroviny na 1 zapékací formu
- 3 vejce
- 80 g hladké mouky
- 40 g celozrnné špaldové mouky
- 3 PL třtinového cukru
- 3 PL horké vody
- 1 ČL prášku do pečiva
Na krém:
- 1 balení mascarpone (250 g)
- 1 odtučněného tvarohu (250 g)
- 1 PL třtinového cukru
- špetka vanilky nebo vanilkový extrakt
Na dušené hrušky:
- 3 větší hrušky
- 1 PL citronové šťávy
- 1 ČL přepuštěného másla
- 1 ČL třtinového cukru
- skořice
K podávání:
- opražené plátky mandlí
Nejprve připravíme piškot. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Maximální šlehatelnost by měly mít bílky po 10 minutách šlehání vajec o pokojové teplotě.
Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Lehce k nim vmícháme stěrkou bílky a postupně prosíváme a opatrně vmícháváme mouku s kypřícím práškem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 160 °C cca 45-55 min, dokud piškot nezezlátne na povrchu a kontrolní špejle nevyjde čistá.
Mezitím si připravíme krém tak, že vyšleháme mascarpone s tvarohem, cukrem a vanilkou a dáme stranou. V mezičase se ho také pokusíme nesníst.
Už jste vyzkoušeli „Bounty“ cheesecake?
Hrušky rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na tenké plátky. Ve velké pánvi si necháme rozpustit přepuštěné máslo s cukrem, přidáme citronovou šťávu, skořici a hrušky ve směsi dobře obalíme. Necháme dusit pod pokličkou a občas promícháme, dokud hrušky nezměknou.
Pak už zbývá jen koláč „sestavit“. Na vychlazený piškot navrstvíme krém, na něj připravené skořicové hrušky a koláč posypeme plátky mandlí, které jemně opražíme na sucho na pánvi.
Ochutnejte taky švestkový koláč s mákem z ječné mouky!
dezerthruškykoláčmascarponeovocepečenísladkétvaroh
You must log in to post a comment.