Já si tenhle dort zamilovala. Počítejte prosím s tím, že dort chutná jako hořká pařížská šlehačka, takže není příliš sladký. Kdo má rád sladší, přidejte do náplně 2 PL třtinového cukru.
Suroviny:
- 100 g lískových ořechů, ze kterých budeme vyrábět pastu
Na korpus:
- 10 ks celozrnných digestivních sušenek (já kupuji v Tescu sušenky bez cukru Gullón)
- 2 PL mléka
- 1PL kokosového oleje
- 1 PL lískooříškové pasty
Na náplň:
- 1 velký kelímek Skyru (350 g)
- 1 plechovka kokosového krému (160 g)
- 2 větší vejce
- 2 PL třtinového cukru
- 2 PL pravého kakaa
- zbytek lískooříškové pasty
Na dokončení:
- 1 kelímek 12% zakysané smetany
- 50 g 70% hořké čokolády (polovina Lindtky)
- pražené nasekané lískové ořechy
Nejprve si připravíme lískooříškovou pastu. Ořechy dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě necelých 10 min na 180 °C. Upražené ořechy oloupeme, slupka se z nich slupuje dobře sama. Polovinu množství nasekáme nožem, abychom jimi poté posypali hotový dort. Druhou polovinu v mixéru rozmixujeme na pastu.
Na základ nadrtíme v mixéru sušenky a smícháme s ostatními surovinami a lžící připravené lískooříškové pasty. Namačkáme na dno dortové formy a pečeme cca 5 min na 180 °C.
V míse prošleháme vejce s cukrem, ostatními ingrediencemi na náplň a zbytkem připravené lískooříškové pasty, nalijeme na připravený korpus a pečeme dalších 25 min.
Mezitím si rozpustíme čokoládu a postupně do ní vmícháme zakysanou smetanu, dokud nevznikne jemný krém. Tuto poslední vrstvu rozprostřeme rovnoměrně na ještě teplý upečený základ a dáme do trouby na posledních 5 min.
Přes noc vychlazený dort dozdobíme nasekanými praženými lískovými ořechy.
You must log in to post a comment.