Bábovka je asi nejestetičtější dezert na světě. Tahle je z rýžové mouky, bezlepková a jo. Je fakt dobrá, i když jiná. Nedávno se ke mně díky Pernerovu mlýnu dostala rýžová mouka, kterou jsem nikdy nezkoušela a hrozně mě lákalo z ní něco zkusit. Když jste foodbloger, konec listopadu pro vás znamená jednu nepříjemnou věc. Světlo je asi 5 minut denně, takže pokud se něco nepovede uvařit nebo upéct na první dobrou, ten den je vaše šance promarněná. Díky bohu, že z touhle bezlepkovou kráskou to vyšlo.
Suroviny na klasickou bábovkovou formu:
- 320 g rýžové mouky (já použila Pernerku)
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 5 PL třtinového cukru
- 3 PL přepuštěného másla ghí nebo řepkového oleje + trochu na vymazání formy
- 1 balení vanilkového pudinku nebo 35 g kukuřičného škrobu
- 1 balení prášku do pečiva
- 60 g jemně nasekané hořké čokolády s min 70 % kakaa
- strouhaný kokos nebo mleté ovesné vločky na vysypání formy
Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 °C. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Žloutky smícháme v míse s cukrem, vyšeháme do světlé pěny, přidáme měkké ghí a mléko.
V jiné míse smícháme rýžovou mouku, pudinkový prášek a prášek do pečiva. Nyní můžeme „suchou“ směs přes sítko prosít do misky s „mokrými“ ingrediencemi.
Podívejte se, jak připravit cuketovou celozrnnou bábovku s čokoládou!
Nakonec jemně stěrkou zamícháme bílky. Do pečlivě vymazané a vysypané formy nalijeme třetinu připraveného těsta, na něj nasypeme polovinu čokoládových kousků a zalijeme zbytkem bábovkového těsta. Nakonec zasypeme zbylými čokoládovými kousky, které můžeme jemně vmíchat i dovnitř těsta lžící.
Bábovku pečeme zhruba 45-55 min (podle typu trouby) dokud nezezlátne na povrchu a kontrolní špejle nevyjde čistá.
Zkoušeli jste už sicilskou bábovku s citronem a rozmarýnem?
bábovkabezlepkučokoládadezertpečeníreceptyrýžová moukasladké
Ahojki. V jaké formě bábovku pečeš? Ja má silikonovou a zatím se mi v ní žádná nepovedla 😀 Asi silikonová vyžaduje další pečení …
Ahoj, mám formu litinovou i plechovou, silikon se mi nelíbí, ale myslím, že na kráse bábovce neubere, podle mě se v ní povede také. 🙂
Ahoj, děkuji za bezlepkový recept. Můžu se prosím zeptat, jakou konzistenci by mělo mít těsto po smíchání všech ingrediencí? Pečlivě jsem použila všechny suroviny v receptu v přesném množství, ale těsto je jak beton a o ,,vylití“ těsta do formy nemůže být ani řeč 🤷♀️ Právě se peče, tak snad to dopadne.