Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Čokoládová bábovka s červenou řepou

Posted on
Čokoládová bábovka s červenou řepou

Hledáte-li neobvykle vláčnou bábovku, která vydrží jako čerstvá i několik dní, tohle je přesně ona. A že tajemství je vlastně červená řepa, si můžete nechat pro sebe. Nikdo to totiž nepozná.

Suroviny na formu o objemu 2,3 litru (10 šálků):

hrnek = americký „cup“, cca 236 ml

  • 3 vejce
  • 1/2-2/3 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky pyré z červené řepy (2-3 střední uvařené bulvy, rozmixované)
  • 2/3 hrnku podmáslí
  • 1/2 tabulky hořké čokolády s 90 % kakaa (50 g)
  • 70 g másla
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Vejce vyšleháme ve velké míse s cukrem a vanilkovým extraktem. Přidáme pyré z červené řepy a pomalu přilíváme podmáslí.

Milujete bábovky? Zkuste mramorovou s ječnou moukou >>>

Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem. Dáme stranou a necháme zchladnout. Nyní můžeme přidat rozpuštěnou čokoládu s máslem do mísy k vejcím.

Do jiné mísy prosijeme mouku, kypřící prášek a jedlou sodu se špetkou soli. Nyní můžeme obě směsi spojit, důkladně promíchat a nalít do vymazané, případně i vysypané formy (já nejčastěji používám na vysypání strouhaný kokos).

Pečeme cca 45-60 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá a bez drobečků.

Podívejte se, jak se peče z různých druhů mouky TADY >>>

Doporučené