Tiramisu není žádnej klasickej starodávnej dezert s mnohaletou tradicí!🤭 Pravděpodobne vznikl až koncem šedesátých let v italském Trevisu a během sedmdesátek to rozbalil v těch nejlepších podnicích.🧐😁 tak schválně, vědeli jste to?
Tehle recept je úplně klasický nedietní tiramisu, ale já vám tedy řeknu, my se jím doma tak strašně nacpávali, že jsme měli boule za ušima.😳 Fakt!😳 Jednou za čas to chce.🖤
počet porcí: 4
doba přípravy 30 minut + 6 hodin chlazení
Suroviny:
- 3 žloutky
- 60 g třtinového cukru
- 180 ml smetany ke šlehání
- 340 g mascarpone
- 100 g cukrářských piškotů
- 120 g malin
- kakao na dokončení
Kávový sirup:
- 150 ml espressa
- 3 lžíce mandlového likéru
Nejprve si připravte kávový sirup smícháním horké kávy a mandlového likéru. Dobře promíchejte a nechte stranou, aby sirup zchladl.
Žloutky smíchejte s cukrem a opatrně je šlehejte ve vodní lázni asi 5-7 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem a nebudou nadýchané. Horké, našlehané a tuhé žloutky sejměte z vodní lázně stranou a nechte vychladnout. Mezitím vyšlehejte smetanu a připravte si tak šlehačku.
Do zchladlých žloutků přidejte mascarpone a prošlehejte do hladkého krému. Na závěr přidejte mascarpone krém do šlehačky a jemně promíchejte, dokud se obě složky nespojí.
Na dno skleniček dejte lžíci mascarpone krému. Cukrářské piškoty rozpulte nebo rozčtvrťte a kždý kousek namočte v kávovém sirupu a dejte na mascarpone. Přidejte několik malin, a několik lžic mascarpone krému. Tento postup ještě jednou nebo dvakrát opakujte.
Tiramisu nechte minimálně 6 hodin, nejlépe ale přes noc chladit v lednici. Před podáváním ještě dezert poprašte pořádnou vrstvou pravého kakaa.
Už jste viděli můj recept na zdravější tiramisu dort s mascarpone? >>>
You must log in to post a comment.