Categories Vánoce ❄

Linecké cukroví podle rodinného receptu

Posted on
Linecké cukroví podle rodinného receptu

Křehké a voňavé po másle, vanilce a citronové kůře. Nejlepší linecké cukroví podle receptu naší prababičky.


Počet porcí: Přibližně 50 menších kousků (4 plechy)

Doba přípravy: 10 minut příprava těsta + pečení


Suroviny:

  • 140 g másla
  • 1 žloutek z většího vejce (nebo žloutky ze dvou mikro vajíček)
  • kůra z jednoho menšího bio citrónu
  • semínka z vanilkového lusku (nebo můžete nahradit část cukru pravým vanilkovým)
  • 70 g moučkového nebo jemného krupicového cukru (lze použít i jemnější třtinový)
  • 210 g hladké mouky (můžete použít i bílou z pšenice špaldy)

Na dokončení:

  • džem na promazání cukroví (klasika je rybízový)
  • moučkový cukr
  1. Hodinu předem vyndejte máslo z lednice. Mělo by být tak měkké, abyste do něj prstem udělali prohlubeň, ale nemělo by téct.
  2. Měkké máslo vložte do robotu s třecí metlou (nebo použijte ručním šlehač) a lehce prošlehejte, aby se vytvořil hladký krém.
  3. Zašlehejte do másla žloutek, citrónovou kůru a případně i vanilku.
  4. Do směsi zašlehejte cukr.
  5. Nakonec vsypte mouku a šlehejte jen tak dlouho, dokud se nevytvoří hmota připomínající drobenku. Tímto postupem vytvoříte nejkřehčí těsta na světě.
  6. Poté vysypte těsto na vál, dlouze ho nehněťte a nežmoulejte, spojte „drobenku“ do válečku, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici ideálně 3 dny uležet. Pečete-li na poslední chvíli, tak alespoň přes noc.

POZOR! Těsto můžete samozřejmě zpracovat i ručně, jen dejte pozor, ať ho příliš nehnětete a nežmouláte. Jen tak bude dokonale křehké.

Podívejte se, jak vybírat kvalitní vanilku a jak zpracovat použité lusky. Škoda je vyhodit, naděláte s nimi ještě spoustu parády! TADY >>>

Postup při pečení

  1. Těsto nechte chvíli povolit, rozválejte rovnoměrně na tloušťku přibližně 3 mm. Klidně pracujte po částech a zbylé těsto si nechávejte v lednici, ať se s ním lépe pracuje.
  2. Vykrájené tvary rozložené na plechu vložte i s plechem do lednice. Toto je velmi důležitá část. Budete-li vkládat máslové cukroví nebo různá křehká těsta nebo těsta na sušenky s máslem do trouby pořádně vychlazená, nebudou se v ní roztékat a zvětšovat a budete mít jeden kousek jako druhý. Oceníte to posléze při slepování, ale i při používání různých embosovaných válečků nebo ve chvíli, kdy nebudete z trouby vytahovat obrovské vanilkové rohlíky. 🙂
  3. Mezitím rozpalte troubu na 180 °C na dolní i spodní ohřev.
  4. Vložte plech s cukrovím do trouby a teplotu pečení snižte na 160 °C a pečte dokud nebude povrch růžový. Chcete-li péct více plechů najednou a využít horkovzduch, snižte teplotu pečení na 150 °C a bedlivě cukroví hlídejte.
  5. Zchladlé cukroví promažte oblíbeným džemem a jemně pocukrujte.

POZOR! Počítejte s tím, že těsto s třtinovým cukrem bude tmavší a bude rychleji karamelizovat, tak cukroví bedlivě hlídejte, ať se nespálí.

1 comment

1 comment

Doporučené