Moučníky s pořádnou vrstvou tvarohové náplně jsou moje nejoblíbenější. Jsou šťavnaté a díky tvarohu se dají počítat jako plnohodnotná svačina. Toužila jsem po receptu, který nebude sladký ani vysušený. A je to přesně tento.
Koláč jsem pekla ve čtvercové formě (24×24 cm) a rozkrájela jsem ho na devět větších kusů. To je podle mě množství, které úplně stačí pro dva i pro čtyři. Pokud byste přeci jen chtěli koláč do velkého pekáče, zdvojnásobte množství všech surovin.
Doba přípravy: 60 minut + 60 minut chlazení těsta
Počet porcí: 9-12
Suroviny:
Na těsto:
- 100 g měkkého másla
- 15 g cukru
- 2 žloutky (bílky zužitkujete v náplni)
- 3 lžíce mléka
- 100 g polohrubé mouky
- 75 g hladké celozrnné ječné mouky (může být i celozrnná hladká špaldová)
- 1 vrchovatá lžíce holandského kakaa
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g pevnějšího měkkého tvarohu (farmářského nebo tvarohu z papíru/alobalu, ten ve vaničce je příliš řídký)
- 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
- 2 zbylé bílky z těsta
- 100 g jemného třtinového cukru
- semínka z vanilkového lusku
- 2 lžíce mléka
Volitelně:
- 100 g čerstvého nebo mraženého ovoce
- Nejprve připravte těsto. Do mísy dejte změklé máslo (takové, do něhož uděláte důlek, ale neteče) a cukr a utřete buď ručním šlehačem nebo v robotu pomocí třecí metly do světlého krému. Bude to trvat 5-10 minut.
- K utřenému máslu přidejte žloutky, jeden po druhém a důkladně zašlehejte. Přidejte také mléko a postupně přisypávejte i zbylé suché suroviny, které jste předem promíchali v misce a ideálně také prosili (pokud vše prosejete přes síto, mouka i ostatní suroviny se důkladněji propojí, zbavíte se hrudek a sypké suroviny provzdušníte).
- Rychle vypracujte hladké propojené těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice odpočívat. Těsto dlouho nehněťte a nežmoulejte, ať zbytečně neuvolníte příliš lepku a koláč je křehký.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček nebo formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Teď je čas na náplň. Vyšlehejte ze všech 3 bílků tuhý sníh (2 zbylé bílky z těsta + 1 navíc). V jiné míse prošlehnete do hladkého krému zbytek surovin na náplň, tedy tvaroh, vejce, cukr, vanilku a mléko. Nakonec ve třech fázích opatrně vmíchejte bílky. Krém jen jemně převalujte v míse gumovou stěrkou.
- Vychlazené těsto rozdělte napůl. První část nastrouhejte na hrubém struhadle rovnoměrně na dno připravené formy na koláč. Na něj rozvrstvěte mražené nebo čerstvé ovoce, chcete-li. Mražené předem nerozmrazujte!
- Pokračujte rovnoměrným rozetřením veškeré tvarohové náplně. Nakonec navrch nastrouhejte zbylou druhou půlku těsta.
- Koláč vložte do trouby a pečte 35-40 minut. Krájejte až vychladlý, aby tvaroh nevytékal a nezapomeňte skladovat v chladu! 🙂
Něco se nepovedlo? Podívejte se na nejčastější chyby při pečení a jak se jim vyhnout >>>
You must log in to post a comment.