Asijská kuchyně není moje silná stránka, ale tenhle recept se u mě před lety uchytil. Funguje, je rychlý a chutná úplně skvěle. A i když pohanku nemusíte, soba nudle vám budou tutově chutnat.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 15 minut
Suroviny:
- 300 g soba nudlí
- 300 g brokolicových růžiček
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 320 g tofu natural
- 3 stonky jarní cibulky
- sůl
- pepř
- bílá a černá sezamová semínka
Na omáčku:
- null
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 stroužky česneku
- bílá a černá sezamová semínka
- čerstvá chilli paprička
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do ní soba nudle. Tři minuty před koncem vaření vložte k nudlím také brokolicové růžičky a nechte je přejít varem. Celý obsah hrnce poté zceďte a prolijte studenou vodou, aby se zastavil var uvnitř nudlí a brokolice zůstala krásně zelená.
Na pánvi si rozehřejte olej, pridejte pokrájenou jarní cibulku a tofu. Osolte, opepřete a restujte dozlatova.
Z tofu vyzkoušejte také sladký čokochlebíček. Recept najdete TADY >>>
Mezitím si připravte omáčku. promíchejte sójovou omáčku se sezamovým olejem, javorovým sirupem a limetkovou šťávou a přimíchejte nadrobno nakrájený česnek, bílá a černá sezamová semínka a chilli papričku nakrájenou na tenké plátky.
Do misek rovnoměrně rozdělte soba nudle s brokolicí, přidejte restované tofu s cibulkou a zalijte připravenou omáčkou. Podávejte ozdobené sezamovými semínky.
TIP: Soba nudle jsou japonské nudle z pohankové mouky. Ačkoliv je pohanka přirozeně bezlepková plodina, výrobek nemusí být vždy 100% bezlepkový. V závislosti na výrobci mohou soba nudle obsahovat 40-100 % pohankové mouky.
Zkoušeli jste už můj milovaný kuskusový salát s uzeným tofu a zeleninou? TADY najdete recept >>>
asijská kuchyněbrokolicechillijavorový siruplimetaobědreceptysezamslanésójová omáčkatofuvečeřezelenina
Dělám něco podobného a tahle variace je snad ještě snažší, určitě zkusím k večeři přes týden 🖤
:))) <3 skvělá rychlá večeře!
Skvělé a rychlé. Místo soba nudli jsem použila klasické čínské a místo brokolice zelený chřest. A ta omáčka k tomu – fakt dobrota.
Dekuju moc, to mam radost! Ach, zeleny chrest! Jsem rada, ze uz zacina sezona, miluju ho 🙂