Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy

Květák se sýrem pečený v troubě

Posted on
Květák se sýrem pečený v troubě

Rychlý recept pro ty dny, kdy nemáte čas vařit a jídlo chcete mít na stole do půl hodiny. Pro ty dny, kdy je venku vedro jako v peci, květák je v sezóně a okurky na salát chutnají nejlépe z celého roku.


Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4


Suroviny:

  • 1 středně velký květák
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • špetka kmínu
  • 100 g strouhaného ementálu
  • sůl podle chuti
  1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Květák rozeberte na růžičky a dobře promyjte pod tekoucí vodou. osušte, rozložte na plech a potřete pomocí mašlovačky řepkovým olejem (s olejem můžete promíchat i ve velké míse, záleží na vás). Posypte lehce kmínem a vložte do rozpálené trouby. Pečte přibližně 20 minut, dokud květák na povrchu nezezlátne.
  3. Zlatavý květák rovnoměrně posypte strouhaným sýrem a vložte na pár minut do vypnuté trouby, aby se sýr příjemně rozpustil.

Tajemství úspěchu tkví v servírování

Podávejte s vařenými brambory promíchanými s pažitkou a lžící másla, okurkovým salátem a pořádnou porcí bylinkového dipu ze skyru nebo netučného řeckého jogurtu. Díky dipu doplníte chybějící bílkoviny v pokrmu a nepřepadne vás brzy po obědě hlad nebo chuť na něco sladkého.

Podívejte se také na recept na boží květákové placičky. Najdete ho přímo TADY nebo v ještě lepší verzi v Jediné knize o jídle, kterou potřebujete.

Doporučené