Nejlahodnější beránek, jakého jste kdy jedli. Křupavý na povrchu a vláčný uvnitř i několik dní po upečení. S vůní vanilky, citronové kůry a rumovými rozinkami.
Doba přípravy: 20 minut + 50-55 minut pečení
Počet porcí: 1 klasická beránková forma nebo dvě malé zajíčkové
Co budete potřebovat:
- 100 g rozinek
- 100 ml kvalitního rumu
- 60 g másla
- 110 g třtinového cukru
- Semínka z vanilkového lusku
- kůra z chemicky neošetřeného citronu
- 3 středně velká vejce
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- Špetka soli
- 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
- Máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
- Rozinky promyjte pod tekoucí vodou a naložte do rumu. Formu na beránka vymažte důkladně máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 175 °C.
- Máslo šlehejte s cukrem do světlého krému, bude to trvat několik minut. Poté přidejte semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a zašlehejte postupně všechny tři vejce. Šlehejte do světlé nadýchané pěny.
- V menší misce promíchejte prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem a solí a postupně vešlehejte do směsi vajec, cukru a másla. Nakonec přidejte i smetanu a šlehejte jen tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto. Na závěr vmíchejte scezené rozinky.
- Těsto nalijte rovnoměrně do připravené formy a vložte do trouby. Pečte 35-45 minut, dokud povrch nezezlátne a dřevěná kontrolní špejle nevyjde z těsta čistá a bez drobečků. Máte-li dvoudílnou formu, proveďte kontrolu po 40 minutách.
Vyzkoušet můžete také banánového beránka s čokoládou. Recept najdete ZDE >>>
beránekdezertklasické receptymoučníkpečenísladkévelikonoce
You must log in to post a comment.