Categories O výživě

Lednice pro výjimečnou čerstvost a jak skladovat potraviny

Posted on
Lednice pro výjimečnou čerstvost a jak skladovat potraviny

Pokud mě sledujete dlouho, možná si pamatujete, že už před pár lety jsem nosila velké množství ovoce a zeleniny z trhů a pak je skladovala kde se dalo, bez ohledu na správné rozložení lednice. 

Moje spolupráce se značkou Siemens byla naprosto náhodná a perfektní shoda. Když jsme se připravovali na to, že se naše rodina rozroste o dalšího člena, rozhodli jsme se pořídit novou pračku. Čekali jsme totiž, že dostane v následujících letech pořádně zabrat. V obrovské nabídce produktů na trhu jsme se ale nedokázali dobře zorientovat. Náhodou jsme tak narazili na Siemens Brand Experience Center v Praze, kam jsme se objednali přes on-line formulář a spolu s odborníkem ze Siemens vybrali pračku, kterou milujeme i dva roky po nákupu a využíváme všechny její funkce. Ale o té třeba někdy příště.

Jako spokojení zákazníci jsme poté navázali se značkou Siemens ambasadorskou spolupráci a vybavili spotřebiči Siemens i – především moje království – kuchyni. Spotřebiče používám už rok, je proto ideální čas na to, abych vám řekla nejen proč jsem si je vybrala, ale také jestli naplnily moje očekávání. A jelikož je za mým oknem přes třicet stupňů, začněme lednicí.

Na míru našim potřebám

Pokud mě sledujete dlouho, možná si pamatujete, že už před pár lety jsem nosila velké množství ovoce a zeleniny z trhů a pak je skladovala kde se dalo, bez ohledu na správné rozložení lednice. V té době jsem několikrát vyslovila přání objevit lednici s větším prostorem na zeleninu a ovoce. A tohle přání mi splnil Siemens. Vybrala jsem konkrétně vestavnou lednici s mrazicí částí s označením KI82LADE0, která má na čerstvé úlovky dvě prostorné zásuvky.

Určit si priority

Vestavné lednice jsou obecně o kousek menší než volně stojící. Vnitřní uspořádání je u různých typů ale natolik různorodé, že jsme měli možnost vybírat na základě priorit to, co bude nejlépe odpovídat našim potřebám.

Potřebujeme hodně místa na zeleninu a ovoce a tolik polic, abychom měli možnost uložit bez problémů do lednice uvařené pokrmy nebo dort a nebojovali při tom o každý milimetr. Na druhé straně nepotřebujeme speciální zásuvku na masné výrobky, maso a ryby, jelikož jíme masa celkem málo a stejně tak nepotřebujeme velký mrazák na vytváření velkých zásob. Proto jsme se rozhodli pro prostornější chladničku a úspornější mrazicí část se dvěmi policemi a nelituji. Do mrazáku se pohodlně vejde pár sáčků mražené zeleniny a ovoce, pár krabiček s boloňskou omáčkou nebo vývarem na dny, kdy lednice zeje prázdnotou, tvořítka na led a celkem dost zmrzliny. A to nám zcela stačí.

Technologie hyperFresh

Hlavní zásuvka pro skladování ovoce a zeleniny má technologii hyperFresh, díky které jsou všechny plodiny skladovány v ideální vlhkosti. Množství vlhkosti uvnitř hlavní zásuvky pak můžete upravit podle toho, co v zásuvce převažuje. Prostor buď mírně otevřete a vlhkost snížíte v případě, že skladujete ovoce, anebo naopak zásuvku uzavřete při skladování salátů, které potřebují pro zachování čerstvosti větší množství vlhkosti.

Dříve jsem si nemyslela, že na těchto funkcích příliš záleží, po roce používání lednice ale musím uznat, že nám saláty ani po více než týdnu nevadnou a zapomenuté kousky zeleniny i ovoce vydrží v kondici opravdu dlouho. Díky tomu také výrazně méně plýtváme jídlem. Díky dvěma zásuvkám mám navíc opravdu dostatek místa, abych nemusela zeleninu nebo ovoce vkládat do polic k ostatním potravinám kvůli nedostatku prostoru.

Funkce Supercool

Vychladí lednici i potraviny uvnitř na velmi nízkou teplotu a dá se ovládat nejen na lednici, ale i na dálku. Tato funkce je fajn na rychlé chlazení potravin, které dáváte do lednice, ale i na chvíle, kdy potřebujete chlazené potraviny nějaký čas udržet mimo lednici, například při převozu, úklidu lednice nebo odmrazování mrazáku. Potraviny zchladíte na maximum, a ty pak déle vydrží v optimální a bezpečné teplotě.

Funkci Supercool lze využít i když vezete domů nákup, kterým lednici napěchujete po strop a hrozí, že by teplota v lednici i samotných potravin mohla být vyšší než je žádoucí. Perfektně vychlazený prostor lednice pomůže potraviny rychle zchladit na optimální teplotu.

Variabilní prostor lednice

Možnost libovolného rozmístění polic lednice (v tomto případě i mrazáku) je standardní funkce, u této lednice můžete ale s prostorem manipulovat s ještě větší variabilitou. V případě, že potřebujete uskladnit v policích lahve nebo něco vyššího, jako je velká sklenice nakládané zeleniny nebo hermelínů :-), jednoduše zasunete přední polovinu polic pod zadní část. Místo tak vytvoříte okamžitě a nemusíte přesouvat polovinu lednice ani z ní něco vyndavat. 

Naše lednice už aktuálně není v prodeji, nahradil ji ale nový model. Model Siemens KI82LADD0 si můžete prohlédnout tady. Liší se v drobných detailech, ale pořád je skvělý.

Co do lednice nepatří a na co dát pozor?

I když máte perfektní lednici se spoustou vychytaných technologií, nevyřeší za vás vše. Co tedy do lednice (ne)patří a jak se o potraviny správně starat?

Do boxu na ovoce a zeleninu patří:

Jablka, hrušky, švestky, broskve, bobulové ovoce, ale i pomeranče, kořenová zelenina, brukvovitá zelenina a saláty

V lednici neskladujte:

Banány, avokáda, rajčata, okurky, lilky ani cukety

Maso a ryby:

Vakuově balené výrobky ponechte v původním obalu, ty, které přinesete od řezníka, vyjměte ze sáčku a přesuňte do čisté a dobře těsnící krabičky. Syrové maso, drůbež a ryby nenechávejte v lednici rozbalené, aby případné nežádoucí mikroorganismy nekontaminovaly okolní potraviny.

Rozbalené sýry:

Aby tvrdé sýry, jako je například parmazán, déle vydržely, po rozbalení je přemístěte do dobře uzavíratelné krabičky, kterou budete pravidelně kontrolovat, umývat a měnit. Při krájení sýru, který nehodláte celý hned spotřebovat, pak mějte vždy čisté ruce, nůž i prkénko.

Uvařené pokrmy:

Než budete vkládat zbylé pokrmy do lednice, nechte je zcela vychladnout. Teplý

pokrm zvýší na celkem dlouhou dobu teplotu uvnitř a ohřeje vše, co v chladničce skla-

dujete. Tím se může zkrátit trvanlivost ostatních potravin. Nezapomeňte pokrmy

ukládat do chladničky bezprostředně po vychladnutí, aby byly stále bezpečné. Ideální je vložit hrnec s pokrmem do dřezu do studené vodní lázně, aby se uvařené jídlo zchladilo co nejrychleji. Proces chladnutí je pro rozvoj nežádoucích mikroorganismů nejrizikovější.

Doporučené