Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Svačiny do školy a práce

Kefírová buchta s tvarohem a třešněmi

Posted on
Kefírová buchta s tvarohem a třešněmi

Český nakyslý třešně, jemnoučký tvaroh se zakysanou smetanou a nadýchaná kefírová buchta. Vláčný koláč, který vás přesvědčí o tom, že buchty na plech rozhodně nejsou dusivé a suché. Pokud nemáte váhu, postačí vám odměrka.


Doba přípravy: 55 minut

Počet porcí: 12


Suroviny:

  • 2 středně velká vejce
  • 100 g třtinového cukru (150 ml)
  • 200 ml bílého kefíru
  • 150 ml řepkového oleje
  • 275 g polohrubé mouky (400 ml) pozn. 1/3 mouky lze nahradit celozrnnou
  • 1 lžička sody
  • 2 lžíce pravého kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Na tvarohovou náplň

  • 500 g polotučného/tučného tvarohu
  • 150 g zakysané smetany (15 % tuku)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinku s pravou vanilkou (nebo 35 g kukuřičného škrobu a semínka z vanilkového lusku)

Na dokončení

  • 300 g třešní/višní (použít lze i rybíz, maliny nebo jahody – pokud sáhnete po ovoci mraženém, nerozmrazujte jej předem!)

Troubu si předehřejte na 200 °C. Formu na koláč nebo pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Třešně omyjte a zbavte stopek.

Nejprve si připravte tvarohovou náplň. Prošlehejte tvaroh a do něj vešlehejte zakysanou smetanu, cukr a postupně i obě vejce. Nakonec vešlehejte pudinkový prášek (nebo kukuřičný škrob a semínka vanilky). Dejte na chvíli stranou.

Nepovedl se vám koláč? Podívejte se, kde může být chyba. Článek najdete TADY >>>

V jiné míse prošlehejte vejce s cukrem do světlé pěny, přilijte kefír a olej a prošlehejte. Nakonec postupně prosívejte mouku smíchanou s jedlou sodou a kakaem a gumovou stěrkou vmíchávejte do „mokré směsi“, dokud nevytvoříte hladké a spojené těsto.

Zhruba 2/3 kakaového těsta nalijte do koláčové formy nebo pekáčku a rovnoměrně rozetřete. Na tmavou část navrstvěte tvarohový krém a na něj poklaďte připravené třešně. Navrch lžící navrstvěte zbylou část kakaového těsta.

Vložte do trouby, teplotu pečení snižte na 180 °C a nechte péct přibližně 35-40 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde čistá, bez nalepených drobečků a mokrého těsta. Koláč nechte vychladnout a krájejte až pak, jinak by se vám mohl tvarohový krém roztékat.

Množství surovin odpovídá kulaté formě o průměru 26-28 cm nebo pekáčku o rozměrech 25 x 35 cm

Už jste zkoušeli kefírovou buchtu s jablky a kousky čokolády? Recept je přímo TADY >>>

Doporučené