Český nakyslý třešně, jemnoučký tvaroh se zakysanou smetanou a nadýchaná kefírová buchta. Vláčný koláč, který vás přesvědčí o tom, že buchty na plech rozhodně nejsou dusivé a suché. Pokud nemáte váhu, postačí vám odměrka.
Doba přípravy: 55 minut
Počet porcí: 12
Suroviny:
- 2 středně velká vejce
- 100 g třtinového cukru (150 ml)
- 200 ml bílého kefíru
- 150 ml řepkového oleje
- 275 g polohrubé mouky (400 ml) pozn. 1/3 mouky lze nahradit celozrnnou
- 1 lžička sody
- 2 lžíce pravého kakaa
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Na tvarohovou náplň
- 500 g polotučného/tučného tvarohu
- 150 g zakysané smetany (15 % tuku)
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového pudinku s pravou vanilkou (nebo 35 g kukuřičného škrobu a semínka z vanilkového lusku)
Na dokončení
- 300 g třešní/višní (použít lze i rybíz, maliny nebo jahody – pokud sáhnete po ovoci mraženém, nerozmrazujte jej předem!)
Troubu si předehřejte na 200 °C. Formu na koláč nebo pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Třešně omyjte a zbavte stopek.
Nejprve si připravte tvarohovou náplň. Prošlehejte tvaroh a do něj vešlehejte zakysanou smetanu, cukr a postupně i obě vejce. Nakonec vešlehejte pudinkový prášek (nebo kukuřičný škrob a semínka vanilky). Dejte na chvíli stranou.
Nepovedl se vám koláč? Podívejte se, kde může být chyba. Článek najdete TADY >>>
V jiné míse prošlehejte vejce s cukrem do světlé pěny, přilijte kefír a olej a prošlehejte. Nakonec postupně prosívejte mouku smíchanou s jedlou sodou a kakaem a gumovou stěrkou vmíchávejte do „mokré směsi“, dokud nevytvoříte hladké a spojené těsto.
Zhruba 2/3 kakaového těsta nalijte do koláčové formy nebo pekáčku a rovnoměrně rozetřete. Na tmavou část navrstvěte tvarohový krém a na něj poklaďte připravené třešně. Navrch lžící navrstvěte zbylou část kakaového těsta.
Vložte do trouby, teplotu pečení snižte na 180 °C a nechte péct přibližně 35-40 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde čistá, bez nalepených drobečků a mokrého těsta. Koláč nechte vychladnout a krájejte až pak, jinak by se vám mohl tvarohový krém roztékat.
Množství surovin odpovídá kulaté formě o průměru 26-28 cm nebo pekáčku o rozměrech 25 x 35 cm
Už jste zkoušeli kefírovou buchtu s jablky a kousky čokolády? Recept je přímo TADY >>>
dezertkakaokefírkoláčmoučníkpečeníreceptysladkétřešnětvarohvejcevišnězakysaná smetana
You must log in to post a comment.