Přemýšlela jsem, jestli vám vypostuju mnou upravenou bublaninu podle receptu mojí prababičky nebo tuhle, kterou už roky dělá mamka. Nakonec jsem se rozhodla, že si dáme tuhle, kterou připravíte jen s kelímkem od jogurtu a ten starší recept si necháme na někdy příště. 🙂 Klasika, ke které nemá smysl psát nic navíc.
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 12 porcí
Suroviny na formu 32×20 cm:
- 2 středně velká vejce
- 1/3 kelímku (od jogurtu, který použijeme na těsto) třtinového cukru
- mletá vanilka na špičku nože
- 400-500 g bílého jogurtu (odpovídá akorát velký kelímek Hollandia)
- 3 lžíce řepkového oleje
- 3/4 kelímku polohrubé mouky
- 1/4 kelímku ovesné mouky (můžete jemně namlít ovesné vločky)
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 500 g jahod
- máslo a hrubá mouka na vysypání pekáčku nebo formy na pečení
Pekáček (používám smaltovaný) vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou a dáme na chvíli stranou, než přijde jeho čas.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Ve velké míse důkladně prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem vejce s cukrem a vanilkou. Postupně přidáváme jogurt a olej.
Mouku si v misce promícháme s práškem do pečiva, abychom ho přimíchali do těsta rovnoměrně. Suchou směs pak postupně zašleháváme do mísy se směsí vajec, cukru, jogurtu a oleje.
Jahody si omyjte a očistětě. Já je nekrájím, používám je vcelku. Každé ovoce také vždycky prosypávám v misce trochou mouky, aby při pečení nepropadlo úplně dolů na dno těsta.
Zkuste také tenhle jahodový celozrnný koláč s náplní z ricotty a mascarpone >>>
Teď se opět smaltovaný pekáček dostává ke slovu. Těsto rovnoměrně rozlijte ať už do pekáčku nebo do jakékoliv jiné formy, kterou jste si na pečení připravili, rovnoměrně rozmistěte jahody a dejte péct na 35-45 minut, ale spíš do chvíle, než povrch bublaniny bude jemně zlatohnědý.
Máte-li větší formu na pečení, klidně použijte velký jogurt (400-500 g), použijte 2-3 vejce, 3-4 lžíce oleje a odměřujte podle velkého kelímku v úplně stejném poměru.
Dneska jsem ji zkoušela, abych spotřebovala broskve a byla skvělá! Zmizela hned 🙂
Zuzko dobrý den, tak to mám opravdu radost, jsem moc ráda, že chutnala. Také do ní dáváme doma broskve a meruňky :))