Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Posted on
Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Každou sezonní surovinu chci alespoň jednou uvařit nebo upéct, ale dýně, ta hraje prim. Dýňovou polévku byste měli v průběhu podzimu zkusit alespoň jednou. A až ji ochutnáte, budete jí vařit znovu a znovu.


Počet porcí: 4

Doba přípravy: 60 minut


Suroviny:

  • 1 střední dýně hokaidó
  • lžička másla nebo ghí
  • lžička olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1/4 – 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky chilli
  • špetka skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl a čerstvě namletý pepř

K podávání:

  • nasucho opražená dýňová semínka
  • netučný řecký jogurt
  • chléb nebo chlebové krutony

Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Poté jí i se slupkou (pokud za to stojí) nakrájejte na kostky o hraně cca 2,5 cm, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte olivovým olejem a nechte péct v troubě zahřáté na 180 °C dokud nezměkne.

Ve velkém hrnci rozehřejte máslo nebo ghí s trochou olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte dokud nezprůhlední. Přidejte upečenou dýni, promíchejte a zalijte horkým zeleninovým vývarem.

Dále přidejte koření – bobkový list, zázvor, chilli, špetku skořice a špetku muškátového oříšku. S kořením buďte opatrní. Začněte s menším množstvím a případně trochu přidejte na konci až po ochutnání polévky.

Ochutnejte také dýňovou polévku s pomerančovou kůrou. Recept je přímo TADY >>>

Polévku nechte mírně probublávat přibližně 15-20 minut. Poté vyjměte bobkový list a důkladně rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.

Plechovku s kokosovým mlékem protřepejte, aby se obsah dobře promíchal. Polovinu plechovky (200 ml) odlijte do misky, přidejte naběračku horké polévky, promíchejte a až poté opatrně vmíchejte do polévky. Kdyby se vám polévka zdála příliš hustá, přidejte ještě trochu kokosového mléka nebo vývaru. Dochuťte čerstvě mletou solí a pepřem, případně dalším kořením.

Polévku podávejte s trochou řeckého jogurtu navrchu a nasucho opraženými semínky, chlebem či chlebovými krutony. Ty doporučuji opéct na pár kapkách olivového oleje dozlatova.

TIP: Zkuste dát do základu polévky vařit spolu s kořením proužky kůry z chemicky neošetřeného pomeranče a z hrnce je vyjmout před mixováním. Polévka bude krásně pomerančově vonět.

Co takhle podzimní salát z pečené zeleniny se sýrem feta? Recept najdete TADY >>>

2 comments

2 comments

Doporučené