Categories Recepty, Slané pokrmy

Domácí tatarská omáčka

Posted on
Domácí tatarská omáčka

Pečenou zeleninu nebo brambory si nedokážu představit bez něčeho, do čeho je můžu namáčet. Nikdy jsem nebývala klasický kečupový dítě, proto vymyslet odlehčenou domácí tatarku byla téměř nutnost.

Majonéze se neustále nasazuje psí hlava a je synonymem „tlustého“ jídla. Přitom majonéza, která je vyrobená z kvalitního oleje, například řepkového s vyváženým podílem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, může být považována za zdroj kvalitních rostlinných tuků. Problém je v množství, ve kterém ji někteří konzumují. Jedna lžička majonézy do sendviče může být považována za zdravé množství, porce smažených tučných hranolek s třetinou sklenice už je něco jiného. Problém není majonéza jako taková, problém je množství.

Suroviny na 4 porce:

  • cca 250 g pravého řeckého jogurtu (já používám Milko 5% řecký jogurt)
  • 1 lžíce kvalitní majonézy
  • 4-5 menších až středně velkých nakládaných okurek
  • 1/2 menší šalotky
  • 1 lžíce citronové šťávy, vinného octa nebo bílého vína
  • pepř
  • pár kapek okurkového láku na dochucení
  • čerstvý kopr a petržel

Jogurt smícháme s majonézou, přidáme najemno nastrouhanou šalotku, okurku nastrouhanou z poloviny na jemném a z poloviny na hrubém struhadle a dobře promícháme.

Dochutíme trochou citronové šťávy a pár kapkami láku, pepřem a nakonec vmícháme nasekaný kopr a petrželk dle chuti. Přidávám občas i jiné bylinky, jako je řeřicha.

Doporučené