Křupavá drobenka z cukru, másla a ovesných vloček a horké šťavnaté ovoce. Jednoduchý dezert, který zvládne i začátečník, nestojí vás příliš času ani špinavého nádobí a přitom si hosté budou přidávat.
Doba přípravy: 10 minut + 70 minut pečení
Počet porcí: 4-6
Crumble nikdy nepatřil mezi dezerty, které bych si toužila osvojit a zařadit je do svého repertoáru. Působil na mě tak jednoduše, jako například zmrzlina s horkými malinami. To byla ovšem ohromná chyba. Kdykoliv se na trhu objeví první řapíky rebarbory a první jahody, připravím právě ten.
Podávejte ho v malých miskách s bílým jogurtem během dlouhé nedělní snídaně nebo jako odpolední svačinu/dezert.
Suroviny:
- 80 g ovesných vloček (150 ml)
- 30 g hladké špaldové mouky celozrnné
- 60 g studeného másla
- 2,5 lžíce třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
Ovoce:
- 180 g nakrájené rebarbory (cca 3 stonky)
- 250 g čerstvých nebo mražených jahod (použijete-li mražené, nerozmrazujte je)
- 15 g hladké špaldové mouky celozrnné
- Troubu předehřejte na 175 °C. Mezitím do mísy vsypte vločky, celozrnnou mouku, máslo, cukr, skořici a špetku soli. Ze všech ingrediencí rukama vypracujte drobenku. Odložte stranou.
- Do druhé mísy nakrájejte omyté a oloupané stonky rebarbory na 0,5-1cm kostičky, jahody dle velikosti na poloviny či čtvrtky. Promíchejte s moukou.
- Ovoce přesuňte do zapékací misky nebo několika menších misek a navrch rovnoměrně navrstvěte připravenou drobenku.
- Vložte do rozpálené trouby a pečte 60-70 minut, dokud nebude ovoce probublávat a drobenka navrchu nezezlátne.
- Podávejte s (řeckým méně tučným) jogurtem.
2 comments
Celozrný koláč s rebarborou sem s velkým úspěchem dělala už 3x
Je vynikající.
Moc děkuji Katka
Dobrý den, Katko, tak to je super, moc děkuji za zprávu!! 🙂