Na mym prvnim blogu to byl recept, který rozhodl, že budu blogovat. Byla jsem v Norsku a bydlela u výtvarnice Mony, která měla kavárnu asi hodinu od Bergenu. Prodávali jsme asi 4 druhy dortu a kváskovej chleba s vajíčky a všechno bylo naprosto nejlepší a široko daleko vyhlášený.Mrzí mě, že jsem tenkrát ještě moc neviděla svět zkrz hledáček, takže jsem toho moc nevyfotila. Moně bylo 57 a měla dredy až do pasu. Dělala alternativní barevný umění, ve kterym se nesla celá kavárna a bylo tam všechno hrozně bláznivý a barevný a stěny na záchodech byly natřené tak, že vypadaly jako dinosauří kůže a věšáky na ručníky a toaletní papír byly z různě nabarvených gumových dinosaurů a ti dinosauři celkově lezli po stěnách a po stropě. A všude uvnitř kavárny byl chaos a nepořádek a rozházený knihy a křížovky a bylo to jak když přijdete k někomu do obýváku. A taky že jo. Když venku pršelo několik dní v kuse, ležela Mona na gauči, který jsme tam měli v pyžamu a vlněných ponožkách a byla, jak říkala „pissed“ a říkala, že ani nebudeme otvírat. A když bylo hezky a měla dobrou náladu, v jednom rohu kavárny bylo třpytkatý pódium se svíticíma obručema, kytarama a piánem a mohlo se tam koncertovat. A tam se tenhle cheesecake narodil. 😀
Recept na tenhle základní cheesecake je primitivní a neznam nikoho, komu by nechutnal. Honza říkal, že točil nějakou soutěž o nejlepší cheesecake a vyhrál ho cheesecake z Cukrárna Alchymista, ale že na tenhle to nemělo. Vždycky řekne, že můj cheesecake je nejlepší a pak dodá „a že já měl i cheesecake, co vyhrál soutěž!“ 😀
Jinak původně je recept z cream cheese, můžete ale použít jakýkoliv tvaroh ve vaničce nebo jiný čerstvý sýr jako je žervé nebo lučina nebo funguje i Skyr. V podstatě ta chuť je vždycky hodně identická, že ani my nerozeznáme, z čeho se ten cheesecake dělal a to ho děláme opravdu často. Vím, že se dnes snaží být každý světový, ale pravý cheesecake se nedělá z mascarpone. Vím, že jsou všichni zmatení z Tiramisu, které se z mascarpone dělá, ale cheesecake se dělá z krémového sýru. Takže mascarpone do Tiramisu nebo do mascarpone dortu. Sem nepatří.
Suroviny na klasickou dortovou formu:
Na korpus:
- 15 celozrnných digestivních sušenek (já používám sušenky bez cukru Gullón)
- 3 PL měkkého másla
- 1/3 ČL skořice
Na náplň:
- cca 350 g krémového sýra nebo výše uvedené alternativy
- 2 vejce
- 4 PL třtinového cukru
- štáva z ½ citrónu
- semínka z vanilkového lusku
Na dokončení:
- 300 g zakysané smetany (já používám 12%)
Sušenky nadrtíme v robotu a důkladně smícháme v míse s máslem a skořicí. Natlačíme na dno kulaté dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 180 °C 5 min.
Mezitím vyšleháme vejce s cukrem do pěny a přidáme šťávu z citrónu, vanilku a krémový sýr. Prošleháme do hladkého krému, nalijeme na sušenkový základ a pečeme dalších 25 min.
Po uplynutí této doby dort vyndáme opatrně z trouby a jemně pokryjeme poslední vrstvou ze zakysané smetany. Pečeme dalších 5-10 min. Dort necháme ztuhnout nejlépe do druhého dne v lednici.
Podívejte se na recept na vanilkový cheesecake s javorovým sirupem a pekanovými ořechy nebo na kokosový „Bounty“ cheesecake.
Máte rádi Ferrero? Co zkusit Ferrero cheesecake?
Kde se recept na základní cheesecake narodil?
Jo a dorty jsme zdobili už tenkrát živýma květama. Trhali jsme je z květináčů před domem a dělali jsme z nich i limonádu. 😀
cheesecakedortmlékopečeníreceptysladké
Tak ten vypadá moc lákavě, dnes se ho chystám dělat podle Vašeho receptu. Vaše recepty jsou pro mne velkou inspirací a děkuji za ně 🙂 Já mám odzkoušený a oblíbený tento https://erecepty.eu/boruvkovy-cheesecake/ borůvkový cheesecake z domácí lučiny. Příprava je delší kvůli vyrobení domácí lučiny, ale výsledek stojí opravdu za to.
Moc Vam dekuji za zpravu, ohromne si toho vazim, dejte mi pak vedet, jestli je lepsi, nez ten, ktery z domaci lucin delate ? ale z domaci luciny.. mnam ?
Dobrý den,
hloupá otázka, ale co přesně znamená měkké máslo? Má být úplně rozpuštěné nebo jen na nějaký čas vytažené z lednice?
Děkuji! 🙂
Dobrý den, znamená to měkké jako krém 🙂 prostě aby se při šlehání nedělaly tvrdé hrudky, ale zase ne zcela rozpuštěné, to byste musela pak šlehat déle 🙂