Naše první společný Velikonoce, kdy budeme navíc v ČR a ne v Norsku, si zasloužily vlastního beránka. Pokud se do něj pouštíte taky poprvé (nebo do jakéhokoliv jiného pečení v embosované formě), mějte na paměti, že do takových forem se nejlépe hodí těžší „bábovkové“ těsto. Určitě se nepouštějte do přípravy nadýchaného piškotu. Výsledek by byl pak zcvrklý, zvrásněný a nevynikl by tolik tvar, který připravujete. V tuhle chvíli teda takhle beránek.
Neni to teda žádná dieta, to moje ambice není ani na Vánoce, to už víte, takže je tam skutečný máslo a skutečnej cukr a myslim, že v rozumnym množství je to úplně v pohodě. 🙂
Suroviny na formu o objemu 700 ml (3 cups)
(hrnek= americký cup, cca 236 ml)
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 0,5 hrnku mletých mandlí
- 1 lžička sody
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 vejce
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- semínka z 1 vanilkového lusku
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek mléka nebo podmáslí
- (přepuštěné) máslo na vymazání formy
Troubu si předehřejte na 180 °C a formu na beránka vymažte máslem nebo přepuštěným máslem.
Do mísy prosijte mouku, přidejte mandlovou mouku, kypřící prášek, sodu sůl a dobře promíchejte.
V jiné větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte vanilku a rozpuštěné máslo a ještě chvilku šlehejte, aby se všechny suroviny dobře spojily.
Pak střídavě přidávejte směs suchých ingrediencí a mléko nebo podmáslí a vždy promíchejte. Hotové těsto nalijte do formy, vložte do trouby a pečte cca 60 minut.
You must log in to post a comment.