Lasagne patří mezi naše nejoblíbenější jídla a tenhle recept mám prověřený a dělám ho už tak dlouho, že se ani o žádné experimenty nebo novoty nesnažím. Lasagne jsou bez masa, pro masožrouty doporučuji přidat do omáčky hovězí mleté, orestované na cibulce nebo použít kupovanou boloňskou omáčku (přiznám se, že tu od Panzani nebo z Lidlu si do lasagní občas dáváme i my).
K lasagním se u nás pojí interní rodinný vtípek, že se jedná o „nocome drink“. Za poslední rok jsem je vařila k večeři asi 7x a z toho se 4x stalo, že Honza nepřišel domů, protože se někde něco v práci a on musel na rychlo odjet. Z jejich přípravy mám proto už respekt a ještě na poslední chvíli se ptám, jestli plán platí. :-))
Suroviny na 3-4 porce:
- sušené těstoviny lasagne (na mou misku stačí 9 plátků)
- 1 plechovka krájených rajčat (400 g)
- 1 balení rajčatové vegetariánské omáčky na těstoviny Napoletana, Basil… (450 g)
- 2 menší cukety
- 1 velký lilek
- olivový olej na potření pánve
- hrst nastrouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- čerstvá bazalka
Na bešamel
- 2 PL hladké mouky
- 1 PL másla
- cca 500 ml mlékaCukety a lilek omyjeme a nakrájíme na cca 0.5-1 cm kolečka nebo proužky, osolíme, necháme chvíli vypotit přebytečnou vodu a dozlatova z obou stran opečeme na nepřilnavé pánvi na troše olivového oleje.
V dalším kroku připravíme bešamel. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme jíšku. Postupně přiléváme po troškách teplé mléko a rozmícháváme metličkou, aby se netvořily hrudky a bešamel dobře provaříme. Osolíme, opepříme a přidáme trochu muškátového oříšku a dáme stranou. Rajčata s omáčkou smícháme a prohřejeme.
Zkoušeli jste už těstoviny s krémovým pestem z pečených paprik?
Začínáme vrstvit. Do zapékací misky vrstvíme na dno trochu rajčatové omáčky a poklademe plátky lasagní. Nejprve přidáme 1/2 zbývající rajčatové omáčky, na ní ½ množství grilované zeleniny, 1/3 bešamelu a opět přikryjeme plátky lasagní. V poslední vrstvě přidáme zbývající rajčatovou omáčku, druhou polovinu množství grilované zeleniny, 1/3 bešamelu a přikryjeme opět plátky lasagní. Vrchní lasagně zalijeme zbývající 1/3 připraveného bešamelu a zasypeme důkladně strouhaným parmazánem.
Před pečením do volných okrajů zapékací misky nalijeme ještě trochu mléka a pečeme cca 30-45 min na 180°C. Doba pečení závisí na těstovinách, překontroluji je vždy ještě vidličkou jestli jsou už měkké.
Podívejte se také, jak připravit těstoviny s avokádovou omáčkou!
Po vyndání z trouby necháme před krájením ještě trochu odstát na kuchyňské lince, zakryté alobalem a čistou utěrkou, aby lasagne zpevnily a dobře se pak krájely. Před podáváním je ozdobte čerstvou bazalkou a hoblinami parmazánu.
obědrajčataslanétěstovinyvečeře
You must log in to post a comment.