Tiramisu jsem nikdy extra nemusela, ale čím jsem starší, tím víc mu přicházím na chuť. Tenhle dort jsem dělala dvakrát, poprvé jsem si totiž během pečení piškotů ujedla část krému a ten mi pak nevystačil. Když jsem tedy natřela krém tak, že místy chyběl, pro změnu nezbylo kakao na posypání. Napodruhé už jsem odolala a neužírala krém na svačinku a kakao jsem nezapomněla koupit. Piškoty jsem dělala svoje, zabere to jen pár minut navíc a budou obsahovat mnohem méně cukru, než ty kupované.
Tahle zdravější verze není ošizená o mascarpone ani o pravé amareto, z dezertu ale budete mít mnohem lepší pocit, než v případě klasického tiramisu.
Suroviny na dortovou formu o průměru 24 cm:
Na piškoty:
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 4 PL jemného třtinového cukru
- 4 vrchovaté PL celozrnné špaldové mouky (jemně prosáté, bez hrubých částí)
- 4 PL horké vody
Na krém:
- 1 vanička odtučněného tvarohu (250 g)
- 1 kelímek mascarpone (250 g)
- 1 PL třtinového cukru
- semínka z vanilkového lusku
Dále budete potřebovat:
- 1 silné espresso
- likér amaretto
- pravé kakao na posypání
Nejprve připravíme piškoty. Já rozdělila přípravu na dvakrát, osvědčilo se mi dělat vždy vše v menším množství, než se upeče plech s první várkou piškotů, připravím druhou. Budu tedy popisovat postup tak, jak jsem postupovala já.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Vyšleháme dva bílky do tuha a dáme stranou. Dva žloutky a dvě lžíce cukru vyšleháme do pěny spolu se dvěma lžícemi horké vody. Pomůže žloutky ještě lépe našlehat. Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny a během míchání prosíváme dvě vrchovaté lžíce mouky. Nadýchanou směs dáme do zdobičky nebo pomocí lžíce vytvoříme na plechu vyloženém pečícím papírem „cukrářské piškoty“. Pečeme 10 minut. Mezi pečením první várky si připravíme várku piškotů č. 2.
Zkoušeli jste pravý cheesecake podle mého receptu? Tímto dortem to vše začalo.
Hotové piškoty vyskládáme na dno dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Připravíme si espresso, do kterého přidáme dle chuti likér amaretto a piškoty pomocí lžičky štědře pokapeme kávou.
Mezitím si vyšleháme všechny ingredience na krém a polovinu množství navrstvíme na první patro piškotů. Na krém vyskládáme druhé patro piškotů, opět důkladně pokapeme kávou s amarettem tak, aby se piškoty dobře nasákly a na vrchu navrstvíme druhou polovinu připraveného krému. Dort zasypeme pravým kakaem a necháme chvíli odležet.
A co jahodový koláč s ricottou a mascarpone? Nejoblíbenější recept mého instagramu!
čokoládadortmascarponepečenísladkétvaroh
You must log in to post a comment.